3 предупредителни признака за рак на кожата, които нямат нищо общо с нова или изменена бенка!

Чували сте всичко относно насоките за идентифициране на ракови бенки. Причина за безпокойство обаче не са само нова или изменена бенка.

„Базално-клетъчен или сквамозен клетъчен рак на кожата са това, което ние наричаме рак на кожата, който не се получава от бенки“, казва Адам Фридман, доцент по дерматология в университета Джордж Вашингтон.

Базално-клетъчният и Сквамозен клетъчен карцином са по-чести, отколкото меланом.

За това е е време да научите за техните предупредителни признаци и симптоми.

Ето за какво трябва да се внимава:

Люспести червени бучки

Сквамозен клетъчен карцином може да се прояви като малки червени или кафяви груби петна, които приличат на стари брадавици или струпеи. Един нормален проблем на кожата трябва да се лекува в рамките на няколко дни. Ако лезията продължава повече от няколко дни задължително посетете лекар.

Червени петна

Базално-клетъчен карцином-най-честата форма на рак на кожата-най-често бавно растяща, незарастваща рана, склонна към кървене при механично дразнене.  Изявява се и като възелче, подутина – белезникава до жълтеникава на цвят, при по-тъмна кожа и кафява, с видими кръвоносни съдове и крусти след дразнене и кървене. Профилактиката на базално-клетъчния карцином се състои в защита от прекомерното слънчево излагане. Злоупотребата с излагането на слънце носи поражения в дългосрочен аспект.

Кратери

Сквамозен клетъчен карцином може да прилича на малки кратери-почти като плитки вулкани с кръв в центъра. За щастие обикновено не са смъртоносни. Но могат да направят щети и да причиняват обезобразяване, казва Фридман.

Ето кое е ясно: Трябва да обръщате внимание на кожата си и да отидете на лекар, ако забележите, че се случва нещо странно.