Билката, която лекува 40 болести

Блатният тъжник е растение с невероятни ползи. Вирее на най-разнообразни места и цъфти продължително до късна есен.

А нежните му цветчета имат приятен аромат.

Използвано е много често и от векове в народната медицина в различни части на света. Неслучайно го  наричат билката срещу 40 болести, а сред другите му имена най-често срещаните у нас са брястолистно орехче и отвратниче.

Интересен факт, е че името на аспирина идва от думата спирея, spiraea, което е старото наименование на блатния тъжник. Учените са открили, че няма друго лечебно растение, което да има по-високо съдържание на естествени салицилати.

Това са безвредните аналози на аспирина, който представлява синтетична салицилова киселина. Днес билката се използва основно заради високото съдържание в нея на витамин С и на ацетилсалицилова киселина.

И докато аспиринът, въпреки своите лекарствени способности, може да раздразни стомаха, а при повишена киселинност – и да увреди сериозно храносмилателната система, то блатният тъжник може да се консумира и от хора със стомашни проблеми, без да им навреди.

Блатният тъжник е много предпочитан и от пчелите. И днес, както и в миналото, много пчелари използват листа и цветове от блатен тъжник, за да дезинфекцират кошерите и да „обясняват” на пчелите какво растение да търсят, когато летят.

Още от древността народната медицина пък използва блатния тъжник като средство за дезинфекция и кръвоспиране,  за заздравяване на рани, понижаване на температура, против глисти като общоукрепващо средство. Настойка от билката се давала срещу артрит, подагра, треска, дори чума.

В българската народна медицина това растение се използва и при повръщане, затруднено уриниране, кожни обриви, възпаление на жлезите, болки в стомаха и червата, жълтеница, гуша и задух.

Тази билка е едно от малкото лекарства, които могат да лекуват нервната система на човек, без появата на различни странични ефекти. Растението има много бърз ефект и притежава силно успокоително действие, което се усеща още в първите дни от приема. Консумацията на билката не води до привикване и се препоръчва при безсъние, стрес, безпокойство и депресии.