Ето защо мурсалският чай е толкова полезен и трябва често да пием от него

Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка с несравнима лековита сила.

Познат е още като планински, пирински, алиботушки и шарпланински чай. За приготвянето на чая се ползват целите цъфтящи стръкове.

Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла, се счита за едно от чудесата на Родопите. Легендата разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката.

Там и до ден днешен се правят курбани по времето, когато тя се бере. Тъй като не се среща често у нас, мурсалският чай е включен в Червената книга на България.

Мурсалският чай има богато антиоксидантно действие

Учените посочват, че в чая се съдържат много ценни за човешкия организъм елементи, пише „Gotvach.bg“.

Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Поради високото съдържание на дъбилните вещества танини и етерични масла,мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система. Много лекари го препоръчват за лечение срещучернодробни и бъбречни заболявания, тъй като съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др.

Мурсалският чай предотвратява развитието на някои видове ракови клетки в тялото и предпазва от появата на атеросклероза. Благодарение на добре изразената му противомикробна и противовъзпалителна дейност, оказва много добро действие върху храносмилателната система на човека. Препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

Билката дори се използва превантивно срещу някои ракови заболявания

Освен останалите му качества, мурсалският чай оказва благоприятно въздействиевърху пикочно-половата система.

Любопитна подробност около мурсалския чай е, че американските и руски космонавти го пиели по време на подготовката си за полет.

Мурсалският чай е ценен при редица други заболявания. При бронхит и бронхиална астма, при кашлица и възпаление на сливиците, при грип. Тази билка действа като естествен антидепресант и е една от малкото, които могат да се дават безпроблемно на деца под 5 години.