Кардиолози дадоха новите показатели, при които кръвното се смята за нормално

Изявление за нов стандарт при показателите за кръвно налягане бе направено на тазгодишния конгрес по кардиоваскуларни заболявания организиран от Европейското дружество по кардиология (ESC), който се проведе от 25 до 29 август в Мюнхен, Германия. Нормите бяха публикувани на страниците на специализираното издание European Heart Journal.

Промяната в досегашните норми за артериалното налягане, които не са били обновявани от 2013 г., бяха представени от учени от Европейското дружество за лечение на хипертония (ESH) и Европейската кардиологична общност (ESC).

Според новите параметри за горна граница ще се приемат стойностите 130 на 80 mm Hg.

Тоест, ако имате такива показатели на кръвното, то трябва да бъде понижено. Преди това, за необходимостта от намаляване на кръвното налягане се говореше при 140 на 90.

Експерти отбелязаха, че на възраст до 65 години, здравословният показател за високо кръвно налягане трябва да бъде в рамките на 120-129 мм Hg. При пациенти на възраст над 65 години, а също така и по-стари от 80 години, тази цифра не трябва да надвишава 139 мм Hg. Преди за тези възрастови групи бяха разрешени по-високи прагови стойности от 140-150 mm Hg.

Долната граница при всички, независимо от съпътстващите заболявания и степента на риск, трябва да се поддържа в рамките на 80 mm Hg подчертаха европейските кардиолози.

Тези дни, както вече информирахме, СЗО направи прогноза за ранна смърт на повече от един милиард души, посочвайки за водещ фактор нарушаването на нормалните функции на сърдечно-съдовата система. Именно сърдечно-съдовите заболявания днес са на първо място в общата статистика за смъртността в редица страни, а България в този смисъл не е изключение.