Окончателно: 50 лв. глоба за пътниците без колан в автобусите, оборудването става задължително след 9 месеца

Всички автобуси, които превозват пътници еднопосочно на разстояние повече от 30 км, вече трябва да разполагат с колани. Това реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за автомобилните превози.

Новата мярка влиза в сила след 9 месеца. Дотогава автобусите ще трябва да бъдат оборудвани с колани, ако все още нямат такива. Според първоначалния законопроект срокът трябваше да е 6 месеца. Днес в зала обаче Станислав Иванов от ГЕРБ предложи той да бъде удължен на 9 месеца, което бе одобрено, съобщава „Флагман“.

Иванов след това обясни пред репортери, че глоби ще има не само за шофьорите и фирмите-превозвачи, но и за пътниците, ако не са сложили коланите си.
„Санкциите са 50 лева за пътниците, 3000 лева – ако автобусът не е оборудван с колани, които се налагат на водача”, каза депутатът.

Депутатите одобриха въвеждането и на видеонаблюдение в автобусите. За това обаче ще се готви наредба и то ще влезе в сила чак след 18 месеца.
„3000 лева е санкцията, ако не бъде поставено устройство за мобилно видеонаблюдение, което е нещо изключително важно. Новост е – да, но повечето фирми-производители и в момента си поставят такива устройства автобусите, за да могат да следят пътната обстановка и да се взимат по-правилни решения при инциденти на пътя”, коментира Станислав Иванов.

Според него глобите за пътниците в размер на 50 лева са действащи и в момента, но те важат само ако автобусите са оборудвани с колани.
Иванов каза, че за около 1000 автобуса ще е най-сложно да бъдат дооборудвани, тъй като и фабрично не е предвидено да имат колани.
Имало обаче типове автобуси, които нямали колани, но било фабрично заложено, те да бъдат оборудвани с такива. За тях щяло да е по-лесно да спазят новото задължение.

Повод за законовите промени стана катастрофата на автобус край Своге през август, при която загинаха 17 души.