Заради очакваните въоръжени провокации на протеста днес – полиция на всеки ъгъл в центъра на София

Заради заявения за днес протест в центъра на София и съвпадането му с още няколко публични прояви от СДВР и Столична община създават организация за спокойното им протичане. Припомняме, че от МВР предупредиха, че се очаква днес провокатори и инициатори на безредици от протестърските среди да влязат в сградата на президенството, възползвайки се от деня на отворени врати и да извършат въоръжени провокации.

Във връзка с това е осигурено достатъчно полицейско присъствие, за да не се допуска нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите.

Възможни са временни спирания или пренасочване на движението при необходимост, като целта е да не се пречи на очаквания засилен трафик с оглед предстоящия първи учебен ден и завръщането на голям брой автомобили в столицата.

Осигурен е достатъчен полицейски състав, който да гарантира мирното протичане на протестните действия и недопускане на нарушаване на възприетите законови норми за обществен ред.

Освен президенството и други емблематични сгради за столицата отварят врати днес. Инициативата, която започна в събота, е в рамките на Европейските дни на културното наследство. Това са Военният клуб, а също и джамията „Баня Баши“ и Католическият катедрален храм „Св. Йосиф“, както и Софийска синагога и Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Отворени ще бъдат и много музеи – Националният археологически институт с музей при БАН и Музеят „Земята и хората“, както и филиали на Регионален исторически музей – София – Триъгълна кула на Сердика, археологическият парк „Западна порта на Сердика“ и др., а също и библиотеката и музеите към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и др.