Начало Новините днес Погребението на застрелян в Берлин лидер на арабски клан шокира всички 

Погребението на застрелян в Берлин лидер на арабски клан шокира всички 

Германските медии обсъждат безпрецедентното по мащаб погребение на криминален авторитет от арабски клан в Берлин. 36-годишният мигрант от Ливан Нидал Раби бе застрелян преди няколко дни в столичния район Нойкьолн, разхождайки се в парк. На погребението му на 13 септември дойдоха, за да се сбогуват с убития, по различни данни между 1500 и 2000 мюсюлмани.

Погребението се състоя според мюсюлманските обичаи на гробището 12-те апостоли. По молба на организаторите, полицията не допусна пресата на територията на гробището. Заради внушителния хорски поток също се наложи да бъде блокирано и автомобилното движение.

Нидал Раби е съден много пъти и е излязъл на свобода съвсем скоро. Миналата събота арабският „бежанец“ бе разстрелян в парка Темпелхоф, където си играят много деца. Раби буквално бе превърнат в решето от куршуми. Той почина в болница.

Според версията на следствието, убийството е отмъщение на друг арабски клан. Преди около месец на обстрел бе подложено заведение принадлежащо на въпросния клан. Германските медии писаха, че зад атаката стои именно Нидал Раби.

По думите на ръководителя на отдела за борба с организираната престъпност на берлинската полиция Себастиян Лаудан, в последно време представителите на арабските кланове са започнали да си делят сферите на влияние в Германия. В частност, наскоро в Дортмунд е бил заклан Сами, който бил известен на полицията като част от бежанския криминален контингент. По горещи следи е бил задържан заподозрян за убийството с арабски произход. Той е бил член на конкурентен клан.

Експерти са на мнение, че смъртта на Раби ще се окаже искрата, която ще възпламени ескалацията на насилие между големите арабски кланове.