Случаят „Биволъ”: Злоупотреби, полиция и оттеглено извинение

Двама журналисти – Димитър Стоянов от сайта за разследваща журналистика „Биволъ” и негов румънски колега, бяха задържани насред радомирското равно поле в опит да заснемат унищожаване на доказателства след тяхно разследване. Те твърдят, че са алармирали полицията и са отишли да заснемат местопрестъплението, предава Бтв.

Записани разговори, за които се твърди, че са между журналисти и униформени, показват, че силите на реда наистина би трябвало да са знаели какво се случва и даже, че високопоставен началник се извинява за случилото се – макар публично да твърди, че няма допусната грешка.

„Това е една от най-големите корупционни схеми, по които ние сме работили някога”, признава Стоянов. Той и Атила Биро от „Райз проджект Румъния” действат по сигнал за унищожаване на документи, уличаващи, според разследването им, строителната фирма „Джи Пи Груп“ в двойно счетоводство и корупционни практики с европейски фондове.

Вечерта на 13 септември Стоянов и Биро отиват в местност край Радомир, защото имат данни, че там ще се унищожават доказателства. Изненадват ги полицаи, които ги закарват в участъка, където прекарват голямата част от нощта.

Това става, въпреки че още на 11 септември журналистите са сигнализирали на МВР. Версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов е че колегите му са били информирани само за очакваното пристигане на кола с още документи, но не и за присъствието на Стоянов и Биро.

От „Биволъ“ разпространиха запис от разговор, за който се смята, че е между главния редактор на сайта Атанас Чобанов и служител на ГДБОП, проведен часове преди ареста. От него се разбира, че антимафиотите са били известени за намеренията на журналистите.

„На кого да съдействам? На хората, които възпрепятстват разследването? На хората, които лъжат най-нагло и безобразно. На човека, който ми се извини в телефонен разговор? (…) Аз приех извиненията му, дори всички медии, които отразиха случая, написаха, че Ивайло Спиридонов се извини на главния редактор на „Биволъ“, гневи се Чобанов.

Той пуска и запис, за който твърди, че е от разговор със същия Спиридонов, който пред камерите похвали действията на полицаите. „Аз затова се обаждам, да се извиня за цялата тази ситуация. Продължаваме да работим по Вашата информация, така че ще направим всички възможно”, казва единият участник.

Разследванията и на „Биволъ“, и на ГДБОП по случая, макар и поотделно, продължават.