Проф. Тодор Кантарджиев: 30% от разболелите се от Близкоизточния респираторен синдром умират

Не трябва да се допуска в класните стаи да влязат скарлатината и варицелата, каза шефът на Националния център по заразни и паразитни болести

30% от разболелите се от Близкоизточния респираторен синдром умират. Това е сравнително нова болест. Заболелият вдига висока температура, тежка пневмония, дихателна недостатъчност. Това каза в сутрешния блок на БНТдиректорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„От 2012 г. досега 2255 души са се разболели от Близкоизточния респираторен синдром, от които 840 са починали. Колегите реаниматори трябва да знаят как да се предпазват. Хората, които са се върнали от Близкия изток и изпадащи в бързо в тежко състояние с дихателна недостатъчност и висока температура, да отидат на личния си лекар“, съветва професорът.

Той разказа за първия си учебен ден.

„Беше преди 50 години. Тогава ходихме с черни престилки и бели якички. Имахме едно от най-добрите образования в Европа. Когато преди 30 години отидох в Германия, за да довърша образованието си, знаех повече от завършилите там“, сподели проф. Кантарджиев.

„Не трябва да се допуска в класните стаи да влязат скарлатината и варицелата. Децата, които тръгват на училище, трябва да са здрави, да са прегледани. Родителите им е нужно да ги научат да използват носни и тоалетни кърпички, защото това намалява респираторните болести в училищата. Съветвам учителите и лелките в детските градини децата да са на чист въздух, да се проветряват често стаите“, каза още Тодор Кантарджиев.