US-учени установиха жените с кой тип фигура са най-здрави

Експеримент, проведен в Калифорнийския университет в Ривърсайд, е установил жените с кой тип фигура са най-здрави. Подробности за проучването са публикувани във Frontiers in Immunology.

Авторите на изследването са експериментирали с гризачи, които получавали храна с висока концентрация на мазнини. Учените наблюдавали промените в тялото на опитни животни, които настъпвали вследствие на непрекъснатата употреба на мазни храни, като обръщали специално внимание на начина, по който се извършвало отлагането на мазнини при животните.

Експертите са установили, че при мастна диета се понижавало равнището на тестостерона на плъховете, а при мишките подобни хормонални промени не се случвали. Учените смятат, че при мишките действа „защита на базата на овариален естроген“.

Как се отнасят резултатите от експеримента с мишките към човешкото здраве? Според изследователите, техните открития показват, че жените в по-голяма степен са защитени от вредните въздействия на затлъстяване, отколкото мъжете. Това е така, защото при представителите на нежната половина на човечеството мазнини често не се съхраняват в талията и по корема, а по-ниско – на ханша и бедрата.

„Пълните жени имат проблеми със зачеването, но като цяло те са по-защитени, ако мастните депа не се натрупват в областта на талията. С натрупването на мазнини по талията се развива метаболитен синдром, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Мъжете с този тип затлъстяване имат ниско либидо, липса на енергия и загуба на мускулната сила“, посочват авторите на изследването.

Ето защо те смятат, че жените с фигура „круша“ са по-здрави и защитени от въздействието на опасни фактори върху организма, отколкото техните връстници с фигура на „ябълка“.