„Гардиън“ гръмна: Осъден престъпник напусна българския „Вип Брадър“ заради протести на зрители, а собственикът на Нова тв обещава, че… 

Български рапър, който е бил съден за трафик на жени и склоняване на деца към проституция, обяви своето внезапно напускане на българския ВИП Брадър  след протести на активисти, защитаващи правата на жените, пише британският „Гардиън“.

Гледката на осъден трафикант на хора в едно от най-гледаните предавания по българската телевизия предизвика огромно обществено недоволство, пише още изданието. Иван Главчев, познат като Ванко 1, бе осъден и вкаран в затвора през 2003-та година за употреба и разпространение на наркотици, както и за склоняване на деца към проституция. Смята се че е участвал в престъпна организирана група, действаща в Европа.

Българският „ВИП Брадър“ привлича милиони зрители всяка година. През 2016-та е отчетено, че е гледано от 30 % от ТВ аудиторията. В свое изявление пред „Гардиън“ от шведската компания, собственик на НОВА ТВ, обяснява, че Ванко 1 напуска предаването по лични причини, но пък това е довело до промяна на стратегията на шоуто.

„Заради множеството получени оплаквания, ние ще засилим и променим критерия по избор на участници, защото подобни криминални проявления са много сериозни и няма да позволим да бъдат афиширани по този начин“, се казва в изявлението на компанията.

Главчев бе осъден на 12 години, но напусна по-ранно затвора заради промени в закона.