Средиземноморски ураган удари Гърция, синоптици вещаят страхотии, ако стигне България (ВИДЕО)

Мощният циклон в Гърция вече причинява сериозни проблеми. Бурята ще окаже влияние на времето и у нас. Но основно засегната ще бъде в южната ни съседка.

Някои синоптици  наричат подобни циклони „средиземноморски ураган“ или MediCane. Причината е, че той има характеристиките на ураган – съпроводен от  силни ветрове и интензивни валежи. Всичко това обаче се получава над Средиземноморието заради необичайно топлите морски води там.

Основните валежи  ще паднат в Гърция в петък и събота – на места над 50-60 л/кв.м.

Гръцките власти забраниха излизане на морските фериботи от пристанищата на Атина поради бурята, която достигна 6-та степен по скалата на Бофорт. Отменено е движението на корабите от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион до островите в Егейско море. Затворени са и маршрутите Рио-Антирио, Агия Марина-Неа Стира, Аркица-Едипсос, Кавала-Тасос, Волос-остров Споради, съобщиха световните медии.

Гръцката брегова охрана спаси девет чужденци на загубена яхта в Сароническия залив. По това време в района вятърът достигна 7 от 8 бала по скалата на Бофорт. Координационният център на Бреговата охрана изпрати лодка и три товарни кораба в района на бедствието. Чужденците първоначално са взети на борда на товарния кораб „Ивер Акорд“ под флага на Гибралтар, а след това прехвърлени на катер на бреговата охрана и транспортирани до пристанище Пирея.

Лошото време доведе до рязък спад на температурата – от 34 до 17-19 градуса, гръмотевици и дъжд. Заради бурния вятър на някои места са изкоренени десетки дървета, а администрацията на островите Андрос, Тинос и Миконос затвори училища и детски градини. Според метеорологичните прогнози лошото време ще продължи до следващия понеделник.

В България  настъпването на циклона  ще се усети още в неделя. Ще вали първо в Южната половина от страната, а в понеделник и на Изток. Но у нас дъждовете ще са далеч по – безобидни.

През следващите дни той ще продължи пътя си към Черно море и Украйна, а силата му постепенно ще отслабва.