Фейхоа – плодът, който лекува щитовидна жлеза, има страхотен вкус и прави чудеса с метаболизма ви

Фейхоа е растение, което изненадва не само с възхитителен вкус, но и с уникални лечебни свойства. Освен това,при добро желание, бихте могли да отглеждате сами този плод

Често се случва да видим странни, екзотични плодове и зеленчуци на витрините на големите магазини.

И да ги подминем, защото не знаем нищо за тях. Изключително вкусния и все още непознат плод фейхоа е пример за едно такова изключване поради незнание.

Ако случайно любопитството ви надделее и решите да си купите фейхоа, ще бъдете изненадани от страхотния вкус, който има. Въпреки леко невзрачния си външен вид, фейхоа представлява вкусов микс от ягоди и ананас. Точно вкусът го прави неустоим, а ползите за здравето, които има, го дефинират като задължителен плод през есенно-зимния сезон. Най-често може да се намери в големите магазини, като Лидъл, Била и Кауфланд. А ако сте запалени градинари, може и сами да отглеждате анансовата гуава, както още го наричат.

Може да се насладите на страхотния вкус на фейхоа от ноември и до януари, когато най-често биван зареждан от магазините. От него се правят десерти, компоти и лечебни смеси. И това не е случайно – фейхоа е истинска витаминна бомба! Съдържа всички витамини от група B, C, PP и, разбира се, йод. Според съдържанието на йод, фейхоа е полезен плод, почти колкото морските водорасли.

Един килограм фейхоа съдържа около 4 mg йод, а дневното изискване за човек е само 0,15 mg. При плодовете йодът е във водоразтворима форма, поради което се абсорбира напълно от тялото. Това ще донесе облекчение на хора с увреждания на щитовидната жлеза, деца, както и всеки, който има йоден дефицит.

И за да не ви отегчаваме, подготвихме за вас списък за това как фейхоа помага при лечението и предотвратяването на редица заболявания

Вижте списък с полезните витамини в него!

1. Витамин С участва в лечението и профилактиката на настинки и грип.

2. Метаболизмът се нормализира с помощта на витамин В1. Този витамин също така подкрепя работата на сърдечния мускул, мозъка.

3. Витамин В2 спомага за поддържането на нормално ниво на хормоните, разгражда мазнините и участва в хематопоезата.

4. Да регулирате работата на храносмилателната система може, като се възползвате от богатото съдържание на витамин B3 във фейхоа. Той също така намалява натиска и потиска растежа на раковите клетки в организма.

5. Ангажиран в метаболизма е и витамин В5. Освен това, той е ефективен при бронхит, алергии и белодробни заболявания.

6. Витамин В6 играе важна роля в изграждането на хранителни ензими. Предписва се на хора с нарушения на нервната система, с конвулсии и изтръпване на ръцете или краката.

7. Да се справите с депресията и сърдечно-съдовите заболявания помага витамин РР, който също участва в протеиновия метаболизъм.

Ананасовата гуава съдържа лесно смилаеми белтъчини, затова този продукт се използва в диетичното хранене. Разбира се, това че е вкусен и полезен съвсем не означава, че трябва да се злоупотребява с него. Оптимално може да се изяждат 5 или 6 плодове на ден. Цветята на дървото се изсушават и от тях се приготвя чай. Могат да се добавят и като подправка към компоти, сладкиши и месни ястия.

Никога не махайте кората на плода! Точно тя е тази, която помага на жените в борбата срещу стареенето. Кората съдържа много антиоксиданти, каететин и леукоантицин, които противодействат на образуването на ракови клетки.

Най-лесният метод да направите вкусно лекарство е да смелите плодовете с блендер и да добавите мед и лимон на вкус. Съхранява се в продължение на няколко седмици в хладилника. освен това, може да си направите здравословни близалки, като ги съхранявате във фризера.

Три чаени лъжички на ден от тази смес напълно ви освобождават от йодния дефицит в организма. А близалките, за които стана дума по-горе, ще се превърнат в любимо лакомство на децата.

Спектърът на приложение на фейхоа е много голям

Може да го добавяте към плодовите салати, да приготвите компот или да го ползвате като допълнителна съставка при направата на различни сладкиши.

Как се избира фейхоа?

Плодовете имат много малка трайност – само 10 дни, в това число с транспортирането, ако са напълно узрели. Съхранявайте по-добре във вентилиран контейнер или на една редица върху табла.

Добре е да знаете, че плодовете се събират в състояние на непълна зрялост, за да могат да се продават и транспортират. Ако вътрешността на плода е прозрачна или бяла – попаднали сте на качествено фейхоа, ако е мътна, бежова или кафява – това е развален продукт и е по-добре да не го консумирате.

Вече знаете колко полезна е фейхоа за здравето. Никога не заобикаляйте този ценен източник на витамини и микроелементи. Малкото зелено плодче ще поддържа вашето здраве и ще помогне за предотвратяването на различни заболявания.