Синоптиците от БАН бият тревога: Днес ще е страшнно, чакат ни потопи! До 60 литра на квадрат падат в… (КАРТА)

Порои с до 60 литра на квадрат се очаква да се излеят днес в Източна и Югоизточна България, предупредиха хидролозите от НИМХ към БАН. 

ЗА 5 области в страната е обявен оранжев код за опасни метеорологични явления с голяма вероятност за материални щети и възможни човешки жертви. Предуреждението е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска и Варненска. В тези области синоптиците предупреждават, че се очакват валежи с количества 25-чо л/кв.м., на места до 50-60 л/ кв. м. За Варненска област се очакват валежи с количества 20-35 л/ кв. м., в южната част на областта на места до 50-60 л/ кв. м.

За 13 области на страната е обявен жцълт код за очаквани валежи. Предупреждението е в сола за областите Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, СЛивенска, Шуменска, Разградска, Търговищка, Русденска, Силистренска, Добричка, Великотърновска и Габтовска. В тези райони синоптиците очакват валежи с прогнозни количества 15-35 л/кв,м. В Западна България ше е почти без валежи. Минималните температури в страната ще са от 9 до 14 градуса. В планините ще е предимно слънчево и дъждовно.

Жълт код важи и за морето край Бургаска област, като вълнението ще е 3-4 бала.Копирано от standartnews.com