Скандал в София! Дипломат профука 90 000 долара в лъскаво казино, изгоря и посланикът 

Пакистан е отзовал посланика си в България Бабар Хашми, заедно със счетоводителя на посолството, след получена информация за голяма финансова злоупотреба в дипломатическото представителство в София. Счетоводителят Туфаил изтеглил 90 000 щатски долара от официалната банкова сметка на посолството и ги проиграл в едно от известните софийски казина, пише „Дейли Таймс“.

След първоначалната проверка по случая счетоводителят бил привикан в пакистанското външно министерство в Исламабад, където го накарали да възстанови сумата. Той обаче казал, че няма толкова пари.

Говорителят на външното ведомство д-р Мухамад Файсал потвърдил, че е разпоредена проверка в посолството и счетоводителят е бил отзован, заедно с посланик Хашми. Според източници на „Дейли Таймс“, обаче, външното министерство е подало сигнал до пакистанската сметна палата, откъдето са поискали антикорупционен чиновник да им помогне да си възстановят сумата. Започнато е и наказателно производство срещу Туфаил за присвояване на публични финанси. Антикорупционното звено все още не е отговорило на сигнала.

В същото време екип разследващи, изпратени от главния счетоводител на Пакистан, ще пристигне в София да извърши проверката, която трябва да се състои на 16 октомври, обяви Мухамад Файсал.

Освен заради скандала с хазарта, посланик Хашми е отзован и заради разточителния си начин на живот в един от най-скъпите хотели в София. Тъй като дипломатът няма официална резиденция у нас, той отсяда където си избере. Хашми е обвинен за безразборно харчене на пари за разточителни партита, далеч извън официалните си задължения.

Въпреки че получавал забележки от външното министерство, Хашми продължавал да иска да му се превеждат пари за частна резиденция шест месеца предварително. Това обаче било против правилата и от там му отказали.