Вдъхновяващата история на най-сексапилната рационализаторка в света (СНИМКИ/ВИДЕО) 

За китайската изобретателка Наоми Ву от Шенчжен сега знае целият свят. Девойката започва да пробива в мрежата благодарение на разработките си в сферата на апаратното оборудване и 3D-принтирането. Пътят ѝ към световното равнище обаче беше трънлив – съпроводен от скандали и културен дисонанс, пише Buzzfeed.

Популярност каца на рамото на Ву през 2015 г., когато тя изобретява пола с осветление. Видеото става вирусно на портала Reddit.com, и девойката започва да качва изобретенията си в социалните мрежи под псевдонима Секси-Киборг (SexyCyborg).

От тогава нейните фенове на на канала Ву на YouTube се е увеличил до 140 000 души и тя става знаменитост. Много малко от нейните видеа събират по-малко от 1 милион гледания. Но някои небезизвестни личности започнали да се съмняват в таланта и честността на инженера.

„Ву – това е онлайн персонаж, създаден от нейния приятел, който е опитен електро инженер и който използва приятелката си в качеството на лице за реклама на стоките, които продава“, твърди анонимно съобщение в блога.

Потребителите също така посочват „прекалено добрия английски за една китайка“, нейния достъп на информационните платформи „Ютуб“, „Туитър“ и „Инстаграм“, заобикалйки забраните, които тегнат върху тях в Китай.

В Reddit била създадена група „Секси-Киборг лъжец“. След слуховете последвало и изключването на Наоми от сайта на MAKE Magazine – списание, което излиза два пъти месечно и в което основно внимание се отделя на рубриката „Направи сам“.

Тогава тя решила да отговори в „Туитър“ и то достатъчно остро. Тя написала на основателя на списанието Мake Дейл Дохърти с искане да ѝ обясни защо е изключена от сайта и го упрекнала, че изданието няма представителство в родния ѝ град, където имало много млади изобретатели.

Така започнала войната в „Туитър“: В отговор на този пост Дейл рязко критикувал акаунта на Ву и споделил подозренията, че тя е само лице, но не и създател на продуктите. Той посъветвал потребителите да прочетат неговия пост, озаглавен „Наоми Ву – лъжкиня и фалшивка“. Паралелно с това Дейл попитал в писмо американския програмист Андрю bunnie Хуан виждал ли е някога на живо Наоми Ву.

Андрю отговорил на Дейл, че действително се се срещал с Ву по-рано и бил щастлив да я обучава, тъй като тя е изобретател по призвание. „Смятам, че желанието ѝ да учи това е разковничето на успеха за инженера, това е невъзможно да бъде подправено“, подчертал Андрю Хуан.

Тогава директорът на списанието му отговорил, че се разкайва и, че ако е видял по-рано туита му, такива недоразумения е нямало да възникнат.

Два дена по-късно Дейл Дохърти, който е изключително популярен в Китай, изтрил туитовете си и поднесъл извинения на Наоми Ву.

„Наоми, поднасям извиненията си, че поставих под съмнение твоята идентичност. Не бях прав и съжалявам много“, заявил Дейл Дохърти.

Ву скептично приела извиненията на Дохърти. Тя понесла съществени загуби в работата си и много трудно възстановявала предишната клиентела заради скандала.

„Трудно е да разберат чужденците колко силен удар понесох заради този скандал. В Китай няма кредитен рейтинг. Тук всичко зависи от репутацията. Сега, когато ме „разобличиха“ като обикновена моделка и маркетингов трик, хората не проявяват към мен това уважение, както преди“, споделя Наоми Ву.

В бъдеще тя планира да подкрепя жените, които се занимават с инженерни технологии. След скандала Наоми Ву се прочу по цял свят и то не само сред изобретателите. Нейната история бе разказана във Forbes на Международния женски ден през 2017 г., когато тя беше включена в списъка на 43 най-влиятелни жени в отрасъла на 3D принтирането.