Два препъни камъка по делото за убийството на Виктория посочи известен адвокат и бивш правосъден министър

Има две опасности: забавено или прибързано правосъдие за убийството в Русе. Това каза адвокат Антон Станков, министър на правосъдието в правителство на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия.

Той бе категоричен, че известното за МВР до момента не трябва да бъде изнасяно в медиите и достъпно до всички, като уточни, че тайната на разследването е уредена в законодателството. Адвокат Антон Станков не се ангажира с мнение относно версия за убийството без наличието на категорични факти и доказателства.

„Не ми допада това, че този криминален случай се използва с политически цели. В България все още има много неразкрити убийства и това ескалира недоверието към действията на МВР и разследващите органи. В конкретния случай според мен органите се справиха отлично. Проблемите в съдебната власт обаче започват от квалификацията, минават през кариерното развитие и оценката на работата на съдиите. Проблеми нямаше, когато бяхме тоталитарна държава. Сега въпросът е проблемите да бъдат извеждани в политически приоритети и да бъдат решавани. Нужни са по-дългосрочни стратегии в политически план, конкретно в областта на правосъдието, и приемственост в реформите“, обясни адвокат Антон Станков.

Според него връщането на смъртното наказание у нас е абсурдно, въпреки възникналите дебати, най-вече заради международните ангажименти на България. Няма пропуски в работата на МВР и разследващите органи по случая с убитата журналистка в Русе, коментира той и допълни, че тежката работа по делото в юридически план по защитата и проверката на версиите предстои.