Почерненият брат на Адриан: Държавата го изпрати 2 метра под земята в италиански ковчег

„Щяха да изпратят брат ми във Виена. Щяха да го изпратят във Франция. Щях да го изпратят в Германия. Накрая щяха да го изпратят в Италия. Точно един ден преди да си замине. Накрая държавата го изпрати два метра под земята с италиански ковчег“. Това са яростните думи на братя на 29-годишния Адриан Петков, който от 5-годишен живее с диагнозата муковисцидоза. Адриан чака в продължение на 8 месеца да бъде трансплантиран с бял дроб и се бори със системата и нейните несъвършенства. Но 29-годишното момче губи.

Всичко това ясно показва, че проблемите на българските пациенти, които са поставени на изчакване, се задълбочават.

Адриан чака в продължение на 8 месеца да бъде трансплантиран с бял дроб и се бори със системата и нейните несъвършенства. Но 29-годишното момче губи.

Близките на Адриан поискаха отговори от Министерството на здравеопазването и планират да потърсят правата си в Страсбург. В памет на Адриан те планират да създадат фондация в помощ на тези, които продължават да се борят за всяка глътка въздух.

„Това бяха хора, които всички виждаха, че умират, но никой не им помагаше. Адекватно обгрижване за белодробна трансплантация е невъзможно да се случи на този етап в България. Не съм чул в Италия да има традиции за трансплантиране на бели дробове. Не вярваме, че е имало такава възможност“, коментира Георги Костов от Асоциацията „Пулмонална хипертония“.

Пред Bulgaria ON AIR той не посочи конкретно лице, което според асоциацията е виновно, но подчерта, че е нужно обединяване на усилията. По негово мнение у нас липсва обща стратегия и се работи на парче.

Още днес трябва да се проведе среща с Министерството на здравеопазването и представители на клиники.

Наталия Маева от Сдружението на пациенти с белодробна трансплантация отбеляза, че проблемът датира от началото на 2017 г. По думите ѝ страната ни няма договор с Евротрансплант заради недостига на донори.

„Аз и родителите ми сме принудени да преминаваме през най-тежкото – те да погребат първородния си син, а аз да целувам брат си студен. Това е системата с три изречения“, каза още братът на Адриан.

„Получи се едно безвремие и ние си изгубихме шансовете. България се нуждае от донори. Със сега действащото законодателство няма как да бъдем пълноправен член на Евротрансплант“, настоя Наталия Маева в „България сутрин“.

По думите и у нас няма специалисти, които могат да извършват белодробни трансплантации. Според нея трябва да се действа на много високо ниво в рамките на тази седмица. Маева призова премиера Борисов да провери какво се случва в Министерството на здравеопазването.