Главният прокурор обясни какво точно включва проверката на „Джи Пи Груп“

„При нас предметът на работа е съвсем друг, той е свързан със сигнал и описание в него на търговски дружества и юридически лица с нестопанска цел, които са получили европейско финансиране и с твърдения за неправомерни действия при усвояването на тези европейски средства“, коментира главният прокурор за проверката на строителната компания „Джи Пи Груп“. И обясни по Нова тв, че до момента е свършена немалко работа по разследването.

„Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп“, за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро“, каза пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.

„Образувано е досъдебно производство за пране на пари. В рамките на извършените действия до момента, в изпълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, е наложен запор върху паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Паричният превод е на физическо лице, не е превод на търговски дружества. Едновременно с това на ДАНС са възложени и други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми“, уточни Цацаров.

От  „Джи Пи Груп“ фирмата обявиха, че не  запорирани техни средства, а на свързани с компанията компании.