До 12 години затвор гласят за отличничката Мария, убила изнасилвача Боньо Фаса при самозащита

Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу 20-годишната Мария Гиздева, тя е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след нанесена тежка телесна повреда. Ако бъде призната за виновна по това обвинение, младата жена може да бъде лишена от свобода за срок между 3 и 12 години. Това уточниха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив, предстои съдът да насрочи дата за делото, съобщава Канал 3.

Разследването срещу момичето завърши почти 2 години и 3 месеца, след като на 25 юли 2016 г. то уби с нож в дома му 62-годишния тогава Богдан Динев, известен в Стара Загора повече като Боньо Фаса. Тогава Мария обясни, че го е направила при опит за самозащита, тъй като възрастният мъж опитал да я изнасили, след като я примамил в дома си. В суматохата грабнала случаен нож от масата и с него пробола нападателя си в дясното бедро. Защитата й дори очакваше делото срещу нея да бъде прекратено поради липса на престъпление, тъй като тогавашната ученичка действала при неизбежна самоотбрана.

Прокуратурата се оказва на друго мнение. Според обвинителния акт срещу Гиздева, тя е причинила на Богдан Динев смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена му от нея тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, причинено от прободно-порезно нараняване на дясното бедро със засягане на множество разклонения на бедрената артерия и вена, в резултат на което е последвала остра кръвозагуба. От обвинението уточняват, че това е престъпление по чл. 124 ал. 1 пр. 1 във връзка с чл. 128 ал. 1 във връзка с ал. 2 на Наказателния кодекс, което предвижда затвор между 3 и 12 години.

Мария има и второ обвинение, което може да й донесе лишаване от свобода за срок между 2 и 8 години. То е затова, че в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти платежен инструмент – дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, като във всеки от случаите не е изтеглена парична сума. От прокуратурата в Стара Загора днес не пожелаха да уточнят защо момичето не е успяло да вземе пари – защото не е знаело кода за теглене от картата или защото в сметката на Фаса не е имало пари.

Когато гръмна историята с опита за изнасилване, Мария беше на 18 години и беше ученичка за 12 клас на старозагорската Икономическа гимназия. След като през юли 2016 г. първоначално тя бе задържана в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, Гиздева излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева. Това стана възможно, тъй като първоначалното обвинение срещу нея за умишлено убийство бе променено в нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия.

През последните 2 години момичето успя да завърши средното си образование. В момента то е на свобода без мярка за неотклонение, тъй като срокът за такава мярка изтече. От прокуратурата изрично уточниха, че срокът на разследването наистина е бил удължаван няколко пъти, но това е според закона и нямало прекомерно забавяне. По-дългото разследване било нужно, за да бъдат направени множество процесуално-следствени действия, за да бъде изяснена обективната истина. Иззети били веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключение по назначените експертизи.

Мария беше задържана след като потърси сама криминалистите, но преди това се е консултирала с адвокати, припомнят следящи сагата. Първоначално тя беше с мярка за неотклонение „задържане под стража“, която в последствие бе променена в „парична гаранция“ от 500 лв.

Парите бяха събрани от близки на семейството й. Впоследствие и тази мярка отпадна поради невъзможността да бъде продължаван срокът й за действие и вече 20-годишната жена е на свобода от почти година . Нейни познати припомнят, че тя успя да завърши средното си образование като частен ученик, в момента работела като сервитьорка в малко старозагорско заведение.


Боньо Фаса

Под сурдинка запознати с хода на досъдебното производство разказват, че забавянето се дължало на работна версия, според която на фаталната дата 25 юли 2016 г. в жилището на криминално проявения и многократно осъждан Динев на улица „Чая“№44 Мария не е била сама. Пак запознати намекват, че на експертите е било възложено да преценят дали жертвата е починала от раната на бедрото, или е издъхнала от исхемичен инсулт, което до голяма степен ще преобърне моментното повдигнато  обвинение за убийство по непредпазливост.

Заради бавещите се експертизи не може да бъде предявен иск от страна на дъщерята на убития Изабела, която е наела старозагорски адвокат да я представлява като законен наследник. В показанията пред  дознателите Мария разказва, че забила ножа в слабините на Фаса при опит да се предпази от изнасилване.Тя и адвокатите й са категорични, че е действала в условията на неизбежна отбрана. За смъртта ученичката  разбрала едва на следващия ден, когато минала покрай къщата на Динев и видяла криминалистите.

В жилището на Боньо Фаса тийнейджърката се озовала по негово настояване, той много искал да й покаже снимки на дъщеря си , с която бил във влошени взаимоотношения. Трогнатата от сърцераздирателния  разказ на известния измамник и рекетьор хлапачка не устояла на увещанията му, тя дори не си представяла, че може да бъде обект на сексуалните му щения.