Чували сме, че лекува всичко: от рак до диабет. Но ето как точно да отключим вълшебните свойства на куркумата:

Куркума – подправката с наситен оранжев цвят и приятна миризма, която често се използва като  оцветител в хранителната промишленост.  В народната медицина на ориенталски страни, обаче, тя играе много по-голяма роля.

Съставът на подправката включва веществото  куркумин  – активната съставка, която стимулира храносмилателната дейност , помага да се справим с диабет, както и да отслабнем. Ето защо пикантният златен прах е полезно да се добавя към храни и напитки всеки ден – най-добре на празен стомах с вода.

как да се използва куркумата

Това може би вече ви е известно, но сигурно за мнозина ще е новина фактът, че ползите от куркумата се отключват само в комбинация с определени продукти!

как да се използва куркума

Оказва се, че за цялостно усвояване на куркумина са необходими  проводници , без които тялото ни не може да се възползва напълно  от полезното вещество . Именно за тези продукти ще говорим по-нататък.

Как да извлечем максимална полза от куркумата

Както доказват последните проучвания, обичаната от всички подправка  черен пипер  увеличава полезните свойства на куркумина с около 20 пъти! Трябва просто да добавите няколко зрънца черен пипер в храната или питието със златист оттенък.

черен пипер

Според американския лекар Джоузеф Меркола, куркуминът е в състояние значително да  повиши защитните функции  на организма. За да направи това, куркумата трябва да се използва заедно с растителни и млечни мазнини .

как да се използва куркумата

Интересно е и становището на видния онколог от САЩ Сарасвати Сукумара, който настоятелно препоръчва  да загряваме куркумата  преди употреба.

как да се използва правилно куркумата

Тези три правила за използването на слънчевата подправка се комбинират в приготвянето на така нареченото златно мляко  – загрята смес от мляко, черен пипер, куркума и мед.

златно мляко

Нека и вашите приятели узнаят за правилата за използване на ценната подправка – споделете тази статия с тях!