СДВР алармира за голяма заплаха за софиянци: Докато сме болни, апаши, въоръжени само с дистанционно за ролетни щори, ни обират!

Крадци ни обират колите докато сме в болницата. Те буквално щурмуват карето между ВМА и Александровска, както и паркингите край поликлиниките в столицата. Времето, за което вземат всичко ценно от автомобила, е максимум 1-2 минути. После дори го заключват. Това съобщиха пред „Телеграф“ от СДВР и предупредиха хората да са много бдителни и да подават сигнали, ако станат жертва или забележат непознати, които се навъртат край автомобилите им.

Ловките апаши са въоръжени само с елементарно дистанционно за ролетни щори. С него затапват сигнала на ключа и на практика човек мисли, че си е заключил колата, чул е изпискването на алармата, но возилото остава незаключено, обясни шефът на сектор „Улична престъпност“ в столичната дирекция Красимир Любомиров.

„Няма ден, в който да не е извършено такова престъпление в столицата, а сега с разваляне на времето очакваме да скочат драстично. Уязвимите места са около болниците, карето ВМА-Александровска, около Центъра по хигиена, край паркинга на „Токуда“, заяви Любомиров. Крадците атакували и малките улички в центъра, вършеели дори под носа на ченгетата на ул. „Александър Стамболийски“, където се намира СДВР.

Целели се в места, където има транспортен хаос. Крадците дебнели и край борси и строителни магазини, както и пред големи вериги магазини, където се очаква хората да носят повече пари или да оставя покупките си в колата.

Бандитите ходели в група по трима. Единият е шофьор, вторият извършва тараша на возилото, третият наблюдава да не дойде неочаквано собственикът или полиция.

Чантичка за лаптоп действала като сигнална лампа за крадците. Щом видели такъв багаж в кола, крадците задължително атакували. Затова и полицаи препоръчват хората да не оставят абсолютно нищо ценно в автомобилите. „В колата на последната група, която задържахме, открихме пет раници от кражби само за един ден“, допълни шефът на „Улична престъпност“.

Дистанционното, с което затапват сигнала на ключа ни, се използва за вдигане и спускане на ролетни щори. Цената му е 50-60 лв. Само за месец в СДВР са подадени официално 13 сигнала за ошушкани возила, но неофициално бройката е близо 60, като жертвите на този вид посегателство не подавали жалби, тъй като не им се занимавало с бумащини и разкарване по РПУ-та.