Начало Новините днес Експерт отсече: Новата световна икономическа криза е на прага, ще бъде касапница!

Експерт отсече: Новата световна икономическа криза е на прага, ще бъде касапница!

Водещ икономист направи шокиращи изявления. Нова световна икономическа криза се задава на хоризонта. По думите му, „икономическият армагедон“ е неизбежен, пише в. „Дейли Стар“.

Д-р Джон Леуелин (John Llewellyn), бивш главен икономист на фалиралата американска инвестиционна банка Lehman Brothers, заяви, че икономическите условия, които могат да доведат до новия икономически крах, вече „не са само сериозни, а се и интензифицират“.


Д-р Джон Леуелин (John Llewellyn) В обобщение на коментари на д-р Леуелин, направени в рамките на финансов форум миналия месец, публикувани във финансовия портал Money Show тази седмица, се разкрива, че настоящата финансова система е нагласена така, че да окуражава банките и финансистите да поемат всякакви рискове, които могат да доведат до колапс. „Пазарите се движат чрез алчност. Алчността не може да бъде унищожена. Но може да бъде обезкуражавана. Малко финансисти обаче към момента са били глобени. И почти нито един не е вкаран в затвора. Стимулите към предприемане на рискове са все още много големи“, каза той.

„Банките сега са по-добре капитализирани, но те все още не са достатъчно устойчиви. Банките в Европа все още могат да държат държавните дългове без да имат съответния капитал спрямо тях, като така поддържат „порочния кръг“ между тях и суверена, който в доста случаи едва крета. Банките все още разполагат с твърде много пространство за употребата на вътрешни модели за установяване на собствените си норми за оценяване на риска“, каза още експертът.

Последната икономическа криза от 2008 година бе най-лошият финансов период от Голямата депресия насам, когато пазарите се сринаха през 1929 година.

Lehman Brothers подаде документи за обявяване на фалит през септември 2008 година. Това до голяма степен помогна за разпалването на световната финансова книга. Редица финансови институции се сринаха по целия свят, карайки отчаяните им клиенти да висят на опашки ден и нощ, за да си вземат парите.

Според д-р Леуелин, комбинацията от алчност, „по-голям от всякога“ дълг, „ирационална превъзбуденост“ и ниски лихви по кредитите работи неуморно, за да постави света на ръба на нова финансова криза.