Първа СНИМКА на 200-килограмовото чудовище, което бе изкопано в центъра на София

„Гражданска защита“ опъна палатка за гражданите, които по-рано днес бяха евакуирани от близките до Военна академия сгради. До извънредната ситуация се стигна, след като в района при изкопни дейности за метрото бе открита голяма авиационна бомба от Втората световна война.

Старият боеприпас изправи на нокти службите и Столична община.


Снимка: БНР

Веднага е предприета евакуация на две училища в района – 129 Основно училище и Испанската гимназия. Спряно е напълно и движението през през кръстовището на ул.“Оборище“ и бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“. Районът на кръстовището е заграден и се охранява от полицейски патрули от СДВР. Възможно е в следващите часове да се наложи разширяване на периметъра на евакуацията като бъдат опразнени и жилищните сгради в квартала.


Снимка: Булфото

Според първите огледи, направени от извикани на място военни експерти, откритата бомба е изключително голяма – дължината й е над 1 метър и тежи около 200 кг., и потенциално опасна да нанесе огромни разрушения.

На мястото вече пристигнаха сапьори, които ще отнесат и обезвредят стария корозирал боеприпас.


Снимка: Булфото

Заради опасната находка, движението през кръстовището на ул.“Оборище“ и бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ беше спряно, а маршрутът на линиите от градския транспорт временно променен.

След малко повече от 2 месеца (на 10 януари) се навършват 75 години от една от най-зловещите и кръвопролитни бомбардировки на англо-американската авиация на София по време на Втората световна война. Тогава е извършена първата комбинирана, т.е. дневно-нощна атака над столицата. Загиват 750 и са ранени още над 700 души – предимно цивилни, мирни граждани и много по-малко военни. Нанесени са тежки удари на над 900 сгради, половината от тях са напълно разрушени.

Първата масирана въздушна атака на столицата е извършена на 14 ноември 1943 г. 91 вражески самолета разрушават 47 сгради, загиват около 60 души, близо 200 са ранени. Следват бомбардировки почти през десет дни.