Шведски кардиолози алармират: Зимата може да ни убие

Температурата на въздуха под нула градуса по Целзий може да служи като фактор, който увеличава риска от сърдечен удар, според проучване на шведските учени, публикувано в списание JAMA Cardiolgy, цитирано от zdrave.to

Те взеха от националния регистър данни за 274 хиляди шведски граждани, които били диагностицирани с инфаркт на миокарда през периода 1998-2013. Възрастта на наблюдаваните е от 50 до 89 години.

В резултат на това се оказало, че при температури под нулата сърдечният инфаркт се получава десет процента по-често. Това е особено ясно наблюдавано при пациенти с инфаркт на миокарда с елевация на ST сегмента, най-опасния тип. Учените са коригирали данните, като са взели предвид степента на замърсяване на въздуха, за да намерят връзката между честотата на сърдечните заболявания и лошото екологично състояние на планетата, но според тях студът се оказва фактор от решаващо значение.

Причината за получаване на инфаркт през студените месеци се дължи на стесняване на кръвоносните съдове при ниска температура, което води до по-малко кислород, стигащ до сърцето. Освен това през зимата хората по-често настиват и заболяват от грип и това от своя страна може също да увеличи риска от сърдечен удар, пишат изследователите.

В допълнение, учените са открили, че когато температурата на въздуха се повиши до три или четири градуса по Целзий над нулата, честотата на появата на сърдечни заболявания падна.

Миокардният инфаркт се проявява в развитието на исхемична некроза на част от мускулния среден слой на сърцето поради недостатъчно кръвоснабдяване и често завършва фатално.