Апокалиптични СНИМКИ и ВИДЕО от земетръсния ад в Закинтос, разрушенията са огромни, морето е изменило равнището си

Силно земетресение от 6,8 по Рихтер е регистриранo снощи в Гърция в Йонийско море край бреговете на  остров Закинтос, продължават вторичните трусове. След първичния трус от 6,8 по Рихтер последваха поне още десет вторични, които са с магнитуд от 4 до 5,5.

Епицентърът на труса от 6,8 е на 287 километра западно от Атина, на дълбочина от 10 километра. Беше обявена и заплаха от цунами.

Засега не се съобщава за жертви и пострадали. Засегната е електрическата мрежа в главния град на Закинтос, има щети по пътната мрежа и на основното пристанище, образували са се и свлачища.

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил усетен в още осем страни – Албания, Италия, Македония, Турция, Либия, Босна и Херцеговина, България и Малта.

Епицентърът е на 287 километра западно от Атина, на дълбочина от 10 километра, съобщава центърът.

Преди най-силния трус от 6,8 е имало един от 5,1 по Рихтер, а след това е имало много вторични трусове, някои също от 5 по Рихтер, каза пред bTV дежурният сеизмолог на БАН Силвия Величкова.

От гръцката Гражданска защита съобщават, че пострадали хора няма но разрушенията и щетите са огромни. Има заплаха от цунами поради изменение на равнището на водата в морето. Полицията забрани достъпа до пристанището на остров Закинтос, където кеят е разрушен.

Много жилища са с паднали стени и прозорци. В град Пиргос, южната част на Пелопонес, се срути църковна кула. На много места на острова земетресението предизвика свлачища и прекъсна пътните артерии. Паднаха електрически стълбове.