Лошо! Каролев разкри колко още може да скочи цената на горивата и как вече се надува балонът с имотите!

Цената на суровия петрол расте втора поредна година. През последните 2 години има едно 40% увеличение. Това заяви относно цената на горивата в „Здравей, България“ икономистът Владимир Каролев.

„Бензинът в Австрия не е по-евтин от тук. Принципно горивата у нас са най-евтини от тези в останалите страни в ЕС. Няма как когато се качват цените на световните пазари, да не се качват и цените в България“, каза той.

„Не виждам проблем, че в Монтана цените са по-ниски от тези в София. Цената  зависи от конкуренцията, търсенето и предлагането“, заяви Каролев.

„Това е един много конкурентен и динамичен пазар и е нормално цените да се променят бързо, ако има нужда. Никой не иска да работи без печалба. 2,60 за литър не е лоша прогноза, а нещо възможно и нормално“, смята икономистът.

„Ние сме държава, в която няма нито едно правителство от 2009 година насам, което да си изкара целия мандат. Просто опозицията вечно прави протести, с идеята да има избори и да се бори за властта. Нищо чудно сега някоя партия да се пришие към протест заради цените на горивата например“, заяви Каролев.

„Цените на имотите в София още не са стигнали нивата от преди 2008 година. Много жилища се купуват, за да се отдават под наем на туристи, идващи в столицата. Много се говори колко са се увеличили цените, но не се отбелязва колко са нараснали доходите. Увеличението на доходите позволява на хората да минават от по-малко жилище на по-голямо“, каза той.

„Има наченки на балон, но ако се знаеше кога ще се надуе балонът и кога ще се спука, това нямаше да се случи. Като гледам колко спестявания имат българите и фактът, че през периода 2008-2016 почти не се строеше, мисля, че все още не е надут балонът. Факт е все пак, че се надува“, завърши икономистът.