Проф. Дуранкев обясни, че богаташите в България плащат по-малко данъци от бедните и как може да се премахне въпиющата несправедливост 

Необходими са данъчни и фискални реформи, както и визионерско мисление, за да излезем от позицията на сегашната несправедлива данъчна система. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев, цитиран от „Фокус“.

Той обясни, че за разлика от ЕС, у нас косвените данъци доминират. Съотношението преки – косвени данъци там е 1:1, а в България 1:3, уточни той. Той посъветва неравенството в доходите да се преразгледа. „По- бедните плащат повече, от колкото по-богатите, затова имаме подоходно разслоение и супербогаташи. Второто нещо, с което правителството не може да се гордее е, че ние преразпределяме по-малко, от колкото останалите страни членки на ЕС. Третото нещо е, че с планираната минимална заплата от 560 лв.не се решават социалните проблеми. Не се решава проблемът с българите, които напускат страната и за съжаление може да очакваме, че отлива на млади и интелигентни хора от България ще продължи и през следващите години“ каза той.

Проф. Дуранкев препоръча да се премине към семейно подоходно облагане с отрицателен данък за семейства в тежко положение. За да се задържат младите специалисти в страната той предложи на магистрите да се оставя 5 г. данъчна ваканция, през която да не плащат Данък общ доход. Има добри европейски практики за задържане на млади кадри, които не се ползват у нас, каза той и коментира, че според него това е умишлено. Дуранкев каза още, че здравеопазването е превърнато в търговско дружество, от което се печели, и НЗОК се източва по всякакъв начин.