Силното земетресение в Румъния разлюля половин България! 

Земетресението,което разлюля Румъния тази нощ, е било усетено от жители на София, Русе, Търговище, Добрич, Шумен, Свищов, Плевен, Белене, и Ловеч.

Справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН показва, че през изминалата нощ са регистрирани няколко труса в Румъния, най-силният от които е с магнитут 5,5 в района на Вранча, около 3.38 часа.

Според Европейскосредиземноморският сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.8, на 136 км северно от Букурещ и на дълбочина 153 км. От румънската спешна помощ съобщават, че първите 15 минути след земетресението е имало 12 повиквания към номер 112, но те са били случаи на пристъпи на паника. Трусът в окръг Бузъу доведе до спиране на електрозахранването в някои селища, но то вече е възстановено

Освен в България земетресението е почувствано в Молдова и в Украйна. Това е най-силното земетресение в Румъния през последните 4 години. На 22 ноември 2014 г. във Вранча имаше земетресение с магнитуд 5.7. Между септември 2016 г. и февруари 2017 г. се случиха още три земетресения с магнитуд от 5 до 5,3 по скалата на Рихтер.