Отиде си първата телевизионна говорителка в България 

На 9 февруари, на 86-годишна възраст е починала актрисата Цветана Гълъбова, първата телевизионна говорителка в България.

Цветана Гълъбова е родена на 1 декември 1932 г. в София. Завършила е ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ през 1955 г.

Началото на професионалния ѝ път е в т. нар. златен период на Бургаския театър през 50-те години на ХХ век. В творческата й биография от този период са ролите на Невена и Ирина в „Щастие“ от Орлин Василев, Лауренсия – „Фуенте Овехуна“ от Лопе де Вега, Милкана – „Майстори“ от Рачо Стоянов, Мария Нойбургска – „Рюи Блас“ от Виктор Юго, Мели и Клея в „Езоп“ от Фигейредо, Катя – „Заровеното слънце“ от Орлин Василев, Варя – „Вишнева градина“ от Чехов и други, пише dir.bg, позовавайки се на БНТ.

През 1960 година Цветана Гълъбова става първата говорителка на Българска национална телевизия. От октомври 1961 до 1991 година, в продължение на 30 години, тя е неизменно в състава на Държавен сатиричен театър, където пресъздава десетки интересни образи – Госпожа Големанова от „Големанов“ на Ст.Л.Костов, Зафирка в „Кандидати на славата“ от Иван Вазов, Госпожа Компоти в „Четвъртият прешлен“ от Марти Ларни, Госпожа Пернел – „Тартюф“ от Молиер, Марфа – „Мъртви души“ от Булгаков (по Гогол), Дамата – „Фунт стерлинг“ от Шон О`Кейси, дама Истерина – „Мистерия Буф“ от Маяковски, Вещицата – „Старчето и стрелата“ от Никола Русев, Глумова – „И най-мъдрият си е малко прост“ от Александър Островски и други.

Цветана Гълъбова има две дъщери от режисьора Методи Андонов. След развода, в продължение на 24 години е спътницата в живота на актьора Петър Слабаков.

Поклонението пред актрисата ще се състои на 15 февруари, петък, от 14 часа в Сатиричния театър – във фоайето на втория етаж пред входовете към салона, съобщава БНТ.