Скандални ДОКУМЕНТИ: Показаха експертизата за кокоша слепота на ромски милионери Горан и Станьо 

Братята Горан Станев и Станьо Маринов не трябва да шофират автомобили, защото са опасни за себе си и за околните. Това е становището на медиците от „Пирогов“, които освидетелстваха двамата братя след разкритията как те карат скъпи лимузини от години, въпреки че според ТЕЛК са слепи, съобщава „Трафик“.

Експертизата е направена в сградата на полицията в Плевен. Горан и Станьо бяха прегледани на място от две лекарки от „Пирогов“, но без специална апаратура.

На заснети от медиите кадри се вижда как братята отиват до сградата на полицията, без чужда помощ, но на излизане се придвижваха с помощта на асистент.

Няколко дни по-късно в социалните мрежи се появи видео как Горан Станев пазарува в хранителен магазин в Долни Дъбник напълно сам.

Според двете лекарки, направили експертизата, братята страдат по наследство от пигментна дегенерация на ретината. Заболяването е известно и като кокоша слепота и изобщо не предполага пълна загуба на зрението.

Поради липса на апаратура обаче не може да се направи обективна преценка на точните промени на очните дъна. Затова се препоръчва да бъдат направени изследвания в кабинет „Електроретинография“ на Електро-физиологичната лаборатория на Очна клиника към Александровска болница.

В направената от лекарите от „Пирогов“  експертиза обаче не е посочено дали братята имат нужда от 100 % чужда помощ, каквото е становището на ТЕЛК.

Затова прокуратурата в Плевен ще поиска нова експертиза, изготвена от медицински одит в София.

Районна прокуратура – Плевен образува досъдебно производство срещу двамата братя и всички медици, свързани с тяхното лечение, за изготвяне на документи с невярно съдържание. По случая работят също отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция национална полиция, както и  Специализираната прокуратура.