Евгения Банева проговори на арестантски жаргон и узна ще може ли да се кандидатира за Европарламента 

Да се организират хибридни войни между Коледа и Нова година е абсурдно. Съмнявам се тогава да има трезвен руснак на територията на руската федерация. С тези думи обвинената за участие в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления Евгения Банева отговори на версията, че Николай Банев се е свързал с руски лобисти от килията и е поискал убежище там за себе си и семейството си, предава „Канал 3“.

Коментарът на Банева дойде днес преди заседанието в спецсъда, от който тя ще иска да излезе на свобода. „Никой от килията не може да иска убежище от чужда държава. Аз съм юрист и знам това. Ако съм искала да изпратя децата си да учат в Русия, щях да го направя отдавна. Банева, както и други арестанти, се оплака от условията в следствения арест. Тя лежи в килия на булевард „Г. М. Димитров“ в София. Банева посочи, че е била подложена на пълен тараш, подчертавайки, че е усвоила арестантския жаргон.

„Нищо не бе открито. Няколко пъти нахълтваха в килията ми около 7-8 души с металдетектори и проверяваха дюшеци, дрехи, храни, всичко, обясни Банева. В началото на новата година тя е била преместена в друга килия. Бизнес дамата каза, че ако води предизборна кампания за евроизборите от ареста, ще се види в колко лоши условия живеят арестантите. Дали съдът ще освободи Банева, ще се решава по-късно днес, тъй като тя е с нови адвокати, които ще се запознават с всички материали по делото в продължение на час.

Прокуратурата няма да пречи на Евгения Банева, ако тя иска да води кампания за евроквота, каза прокурор Мария Дойчева. Тя уточни, че законът не дава на Банева автоматично свобода, ако се кандидатира за ЕП. Но прокуратурата няма да й пречи при евентуални срещи с избиратели.