Три хитри начина за вадене на счупен ключ от ключалката на колата

В нашия живот има внушителен брой от сложни битови ситуации, които се случват рядко. Въпреки това, поради своята „особеност” и сложност, всяка от тях е способна да хвърли в ступор неопитен стопанин или шофьор. 

Например – счупване на ключа директно в отвора на вратата на ключалката на колата. В действителност решаването на този проблем не е никак трудно.

За да разрешите проблема с счупен ключ, парче от който е останало в ключалката, ще ви трябват тънко трионче от прободен трион, клещи, супер лепило и парче стоманена тел.

Процесът на извличане на фрагмент от ключ не е твърде сложен, но е много пипкав и не понася небрежност и бързина. Ако нямате възможност или желание да се обадите на квалифициран специалист, можете да се опитате да направите всичко сами. Ако материалите и инструментите са готови, пристъпете към поетапно изпълнение.

Първа стъпка. Ако парчето от ключа стърчи от ключалката, може да се справите с обикновените клещи. Хванете края на парчето и просто да го дърпате към себе си без рязко движение. Най-важното е да стиснете с клещите парчето колкото е възможно по-здраво.

Втора стъпка. Ако фрагментът не стърчи от ключалката, вземете тънкото трионче и го поставете в нея, така че зъбите му да са разположени нагоре. След това завъртете триончето така че да закачи парчето от ключа.

Стане ли това, много внимателно и без резки движения издърпвате триончето и заедно с него фрагмента от ключа. Можете също така да се опитате да закачите  ключа с помощта на стоманена тел.

Трета стъпка. Ако искате да гарантирате максимално сцепление на триончето или стоманената тел с парчето от ключа може да ги намажете с моментно супер лепило и да изчакате, докато „сграбчи“ фрагмента, заседнал в ключалката.

При минимално съмнение обаче, че няма да успеете да се справите, викайте майстор. Иначе рискувате да счупите ключалката и главоболията ви ще се утроят.