Българите, живеещи на Острова, жестоко ще си изпатят заради Брекзит и „settle status“ 

Както всички знаят Великобритания напуска Европейския съюз (ЕС). Гражданите на ЕС във Великобритания, не само българските граждани, всички граждани, които живеят там, трябва да преминат през една процедура, която се казва settle status, за да получат един нов имиграционен юридически статут, който е предложен от вътрешното министерство във Великобритания. Това каза основателят на българския център за социална интеграция и култура в Лондон Нишан Джингозян в ефира на предаването „Денят на живо” по Канал 3.

Процедурата не е сложна, но проблемите произтичат от това, че една голяма част от българските граждани няма да могат да предоставят необходимите документи, поради факта, че те не ги притежават. Също така няма информационна кампания за тази процедура. Голяма част от българите в чужбина не знаят, че трябва да преминат през тази процедура – според МВнР около 200 000, а според нашата информация между 230 000 и 250 000 български граждани в зависимост от сезона. Една част от тях не работят законно, друга част за съжаление без трудов договор, друга голяма част нямат договор за наем на жилище. Това е проблем на самата Великобритания, но при невъзможност да се докаже престои, шансовете да не получиш този статут са твърде големи и това съответно ще постави десетки хиляди българи в много рискова ситуация., разказа Джингозян.

Има много голяма група български пенсионери, които живеят във Великобритания, хора които не работят като сезонни работници, но живеят постоянно там и също нямат трудов договор. Тези, които не успеят да докажат, че имат статут няма да имат право да пребивават на територията на Великобритания.  Въпреки, че получихме уверения, че режимът след напускане на ЕС ще бъде безвизов, знаем че всеки, които български гражданин, който кандидатства за този статут, ще получи един уникален идентификационен номер, който ще трябва да го предоставя всеки пък, когато влиза във Великобритания, когато наема жилище и т.н, разясни той и обясни още, че това ще е номерът, с който ще доказваш, че си минал през процедурата и имаш право да пребиваваш в страната и да ползваш социалната система на Великобритания.