Внимание! Тече акция на КАТ, стотици шофьори вече са глобени за… 

Над 200 шофьори отнесоха глоби от по 50 лева под формата на хартиени фишове за мръсни регистрационни номера, пише „Телеграф“. Санкциите са били наложени от 1 януари т.г. до 16 февруари от екипи на Пътна полиция в цялата страна и не подлежат на обжалване.

По разпореждане на ръководството на КАТ униформените са инструктирани да обръщат особено внимание на табелите на превозните средства през зимния сезон.

Ако според тях те са „нечетливи или закрити по какъвто и да е начин“, както е записано в Закона за движение по пътищата, наказанието е парична санкция в размер на 50 лева.

„Има акция „Мръсни номера“ в София. Отнесох фиш. Бегай, бате, на мивка!“, е едно от десетките предупреждения за акцията на Пътна полиция във „Фейсбук“.

По същото време кал и мръсотия по регистрационните номера на колите правят стотици шофьори недосегаеми за камерите на КАТ, признават от МВР. Тъй като табелите са кафяви и не се четата, стационарни мобилни и триноги устройства на Пътна полиция правят снимки на нарушителите, но след това служителите във вътрешното ведомство не успяват да разберат кои са джигитите.

„Фотосите отиват в коша за боклук“, не скриха от КАТ.

Междувременно от АПИ имат правомощия от 1 януари да пишат актове на шофьори на тирове и автобуси за мръсни табели. За тях санкцията е в размер на 500 лева, но няма нито един глобен. Причината е, че от АПИ не са създали организация за съставяне на санкьии по Закона за движение по пътищата без участието на Пътна полиция.

Акцията на КАТ за мръсни номера ще продължи и през следващите седмици и униформените съветват водачите да карат чисти коли с четливи регистрационни табели.