Чудовището, извадено от водите на Дунав край Айдемир, се оказа истински звяр! Зрелищни СНИМКИ/ВИДЕО (18+) 

По-рано днес стана ясно, че рибар е извадил огромна моруна от Дунав край Айдемир. Първоначално се предполагаше, че рибара е била 100-килограмова, но от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) поясниха, че тя е била много по-голяма. Освен това показаха и зрелищни снимки и видео от акцията, при която спипаха бракониера.

„Служители на Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав” при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) заловиха днес бракониери, извадили от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра.

„Рибата е жива и е пусната обратно в водите на р. Дунав, а по случая се води дознание“, съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. „Предвид наближаващата пролет, проверките по морските и речните акватории на страната и вътрешните водоеми са засилени“, добави още той и съобщи, че от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2 000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.

Припомняме, че все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със Заповед на министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните през 2016 г.

При вчерашните проверки по река Дунав беше заловено лице в момента на извършване на риболов с мрежи в река Студена, в землището на село Новград. Съставен му е акт за нарушението, иззета е 1 мрежа и са върнати във водата 3 щуки, 2 кефала, 3 морунаи и 1 скобар.

Проверките на инспекторите на ИАРА продължават и всички нарушители ще бъдат санкционирани“, поясниха от ИАРА.