Важно за всички българи! Какво да правим с боновите книжки от масовата приватизация от 1996 г.?

Централният депозитар и НАП дават възможност да проверите какво притежавате

Наши читатели питат къде да направят справка за старите си бонови книжки и какво биха могли да направят с тях, след като са установили съдържанието им.

Аз съм на 68 години. Имам бонова книжка, която придобих по време на т.нар. масова приватизация. Минаха много години и се оказа, че не съм я запазил. Имам спомен, че вложих всичките 25 000 приватизационни бона в Нефтозавода. Мои колеги ги пръснаха в различни предприятия. Напоследък се заговори за продажбата на тези бонове, но липсва повече информация”, пише Флагман

Припомняме, че след масовата приватизация през 1996 г. на всеки български гражданин се полагаха по 25 000 бона, раздадени под формата на бонови книжки.
След края ѝ рекапитулацията би трябвало да води до следното: над 2 милиона души притежават акции от предприятия, а някои дори не подозират. По официални данни сумата на непотърсените акции от BG приватизацията е близо 3 млрд. лева.

Проверка показа, че един от най-лесните начини да бъде идентифицирано наличието на приватизационните бонове е през Централния депозитар. За целта трябва да разполагате с ПИК – персоналният идентификационен код, който се издава от Националната агенция за приходите (НАП). Справката се прави на електронен адрес: https://ewallet.csd-bg.bg/

Издирихме какво се е случило с приватизационните бонове на държавния завод Нефтохим, за които пише нашият читател. Към днешна дата внесените средства са преминали в публичната компания „Черноморски холдинг“ АД. С внасянето на инвестиционните бонове, макар и във вече бивш приватизационен фонд, нашият читател категорично е получил собственост над тях.

Финансови експерти съветват боновете (акциите) да бъдат потърсени, но да се има предвид, че продажбата им е специфична и върху нея се налагат комисиони. За целта трябва да се прецени дали стойността на боновата книжка ще обезпечи таксите и дали изобщо ще донесе печалба.