Извънредно! Бесен скандал в ефира: Карадайъ запуши устата на Беновска и я пита за ГЕРБ: Вие как ги…

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обвини ГЕРБ в намерение да нарушават закона по време на изборите. Той обясни, че най-голямата партия системно руши правилата, и видя завръщане на сливането между партия и държава, съобщава „Флагман“.

Това стана на пресконференция след заседание на Централния съвет на ДПС.

Любопитно е, че Карадайъ нападна остро журналистката Илияна Беновска, която е водеща в „Канал 3” – телевизия.

Беновска се опита да зададе въпрос: „Като не харесвате толкова много ГЕРБ, като съвсем категорично ги определяте за нарушители на Конституцията…”

Тук Мустафа Карадайъ я прекъсна и я попита ядосано и на висок тон: „Вие не ги ли определяте така? Каква е Вашата оценка? Вие като журналист, който формира обществено мнение, каква е Вашата оценка?”

Беновска обясни, че после ще отговори на този въпрос и попита защо ДПС не виждат някаква друга алтернатива.

Мустафа Карадайъ пък каза: „Нашата алтернатива е ясна. Ние не сме казали, че не виждаме алтернатива. Напротив, нашата алтернатива е много ясна, колеги. Ясна програма за ускорено развитие на страната – това е алтернативата. Ако вие се занимавате с аритметики – това вече е друга тема, извън нашите разбирания. Ние не споделяме аритметичните политики.”

Карадайъ на практика отново потвърди тезата на ДПС от последните месеци, че следва да се състави програмно правителство, зад което да бъдат т. нар. национално отговорни партии. Той се изказа с резерви за варианта предсрочни избори.

Според Карадайъ страната е в политическа криза.

Той обясни, че ДПС са искали въвеждане на машинно гласуване още на евроизборите напролет, за да се елиминират възможностите за фалшификации.

„Но явно те водени от своите намерения да нарушават Конституцията по време на гласуването на Изборния кодекс, явно имат и такива намерения, включително не само Конституцията, а и Изборния кодекс да нарушават по време на изборите”, обясни Карадайъ.

След искане да уточни кого има предвид, той каза: „Говоря за ГЕРБ в момента. Аз не говоря абстрактно, колеги.”

Правителствената криза била перманентна – един министър давал друг на съд, различните министри действали в противоположни посоки и т.н.

Централният съвет на ДПС днес взел организационни решения във връзка с предстоящите евроизбори. Едно от тях е партията да се яви на тях самостоятелно, а не в коалиция.

Приета е и декларация.

„Централният съвет на Движението за права и свободи потвърждава своята категорична позиция, че популистко-националистическото управление в страната е пълен провал. Обръща внимание, че ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди изборите за Европарламент ние се намираме в политическа криза. Основната отговорност носи ГЕРБ”, се посочва в декларацията.

На предстоящия евровот ДПС щели да пропагандират за чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии.

След въпрос защо не искат предсрочни парламентарни избори, той каза, че такива избори са отговорност. Управлението също било отговорност и изисквало визия.

Последните 10 години държавата не се управлявала, а вървяла по инерция.

След питане относно решението на БСП да напуснат парламента, Мустафа Карадайъ го оправда и го определи като легитимен политически инструмент.

Той припомни, че през 2013 и 2014 г. ГЕРБ не са правели предложения за спиране на депутатските заплати, както правят сега.

Тогава партията на Бойко Борисов също напусна Народното събрание, както сега – БСП.

Сегашната идея на ГЕРБ да спрат заплатите на отсъстващите депутати било конюнктурно и това било „пореден пример за двойния стандарт за морала и морала на двойните стандарти”.

Карадайъ опроверга председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за изказването му, че ДПС са щели да разтурят парламента, ако не е било прието искането им за по-висок праг на преференциите.