Бандата на Очите трупа милиони от рекет всяко лято! Ето какви са наглите схеми, в които работи и щерката на Желязков 

Рекетьорската банда на несебърския мафиот Димитър Желязков – Митьо Очите е прибирала силово ооколо 2 милиона лева всяко лято от търговци, развиващи бизнес в Слънчев бряг. това твърдят защитени свидетели на Специализираната прокуратура в процеса срещу Морския Ал Капоне, предава „Уикенд“.

Димитър Желязков най-после бе предаден на родното правосъдие от властите в Турция, след като прекара повече от 6 месеца в строго охраняван затвор в Истанбул. Очите бе задържан в турската столица на 3 август 2018 година в компанията на бургаския общински съветник от БСП Бенчо Бенчев, който прекара тайно през гръцката граница обявения за издирване гангстер.

Само няколко часа след завръщането си от Истанбул Димитър Желязков бе изправен пред Специализирания съд, а адвокатът му Илиян Василев опита да го отърве от решетките, настоявайки, че клиентът му е със силно разклатено здраве. След експертиза, стана ясно, че здравето на Очите не е застрашено.

Оказа се, че докато Желязков е гниел в турския затвор, прокуратурата е съумяла да се сдобие с огромен обем доказателства за гангстерската му империя. Срещу Очите свидетелствали рекорден брой защитени свидетели – 12, като всички са разказвали за методите, с които е действала бандата му. Според защитата на Митьо Очите защитените свидетели са били осигурени от пазарджишкия гангстер Божидар Кузманов – Божо Кравата.

„Всяка пролет мутри на Очите започват да обикалят обекти, които вече са наети от търговци и поставят условия за техния процент. Искат между 15 и 20% от печалбата, като в много случаи бъркат оборот с печалба. Ако не платиш, ти палят обекта, или пък те пребиват. Отърване няма“, разказва защитен свидетел срещу мафиотската структура на Желязков.

Обект на рекет от страна на Желязков са били не само собственици на заведения и дискотеки, но и таксиметрови шофьори, които били принуждавани да работят в таксиметрови компании, регистрирани на името на голямата щерка на Очите – Станислава. 25-годишната наследница на гангстера също е с обвинение, което предизвика гнева на татко й.

„Как не ги е срам – та тя е млада майка, само преди 6 месеца роди“, възмути се в съда Очите.

Е, явно не го притеснява, че „младата майка“ се държи невероятно арогантно и цинично – като мутреса от средата на 90-те, а от набезите й е пропищял целият Слънчев бряг.

Разказва се как през лятото на 2017-та година тя лично биела шамари на възрастен таксиметров шофьор, който отказал да плаща „такса“ за това, че извършва трудова дейност в територия, обявена от баща й за „негова“. До наглата млада дама стоели трима мутри, които й вдъхвали допълнителна увереност да инквизира пенсионера.

Митьо Очите е сложил ръка и върху погребалния бизнес в Бургас чрез подставените си лица Йордан Въчев – Данчо Ларша и Иван Пишиев. Двамата бургазлии принуждавали собственици на траурни агенции в морския град да им плащат по 150 лева за всяко погребение.

Засега от прокуратурата не изнасят информация за наркобизнеса на Димитър Желязков.

„Има данни, че и хора от семейството на Димитър Желязков са били въвлечени в бизнеса с дрога, но все още не се коментират бъдещите обвинения“, твърди представител на Специализираната прокуратура. Според запознати криминалистите могат да изправят пред съда с обвинения за търговия с наркотици двамата шуреи на Очите – братята Хистос и Парашкев от Поморие, чиято сестра Антигона живее на семейни начела с Морския Ал Капоне.

Съдебният процес срещу Димитър Желязков и бандата му вероятно ще стартира през пролетта. Дотогава Очите ще лежи в ареста заради опасност да се укрие и да повлияе на свидетели.