Мая Манолова разкри страшна измама на банките и мобилните оператори. Държавата им дава право да ви….

„Наказателната процедура започна през 2015 и е по жалба на гражданин и на неправителствена организация през 2014, за това, че българското законодателство не съответства на европейското, и по-точно на директивата за неравноправните търговски клаузи. Тази директива беше приета през 2013 година. България вече трябваше да даде отговор на зададените от ЕК въпроси по тази жалба. ЕК е приела отговора на страната ни за незадоволителен и по тази причина в края на месец януари започна наказателна процедура. Даден ни е двумесечен срок за действие от страна на българските институции, след което България ще бъде дадена на съд в Люксембург“, заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Здравей, България“.

„Всъщност българското законодателство в момента е в противоречие с европейските изисквания. Монополни дружества, бързи кредити, колекторски фирми, мобилни оператори, банки, финансови институции са в привилигировано положение, по отношение на техните клиенти. Баланса е нарушен, в полза на банките и монополните дружества. Съдът не следи за неравноправни клаузи.

Става въпрос например за договорите на мобилните оператори. Ако в договора пише, че при изтичане на срока, промоционалните тарифи свършват, и вие сте задължен да преподпишете на по-високи, не може да се откажете. Ако не сте видели и сте се подписали вие се съгласявате с тази клауза и каквото и да направите Съда ще ви накара да платите неустойки при отказ. Подобно заобикаляне на закона може да стане и при бързи кредити, там се начисляват нерегламентирани неустойки при забавяне. Подобно е и, когато банките увеличат лихвата едностранно.

Ние сме готови с проект за защита на потребителите. Предлагаме 4 нива на защита срещу неравноправни клаузи в потребителските договори. Предлагаме и възможност на длъжника да спре принудителното изпълнение с възражение, да се мине в искова процедура, в която да се докаже дали кредита е пресметнат вярно, лихвите и те и няма неравноправни клаузи. Надявам се народни представители и членовете на правната комисия, г-жа Цачева, да припознаят този проект и да го приемат. Важно е да не губим време в състезания, делене и т.н Това е национален проблем, който трябва да решим заедно“, заяви още Манолова.