Мощният антициклон завлича солидни порции студ! Живакът пада до… (КАРТА) 

Много мощен централноевропейски антициклон завлича солидни порции студ от Карско море, но южното му разположение все пак доста ограничи мащабите на леденото нахлуване. При съпоставка с финала на Малък Сечко 2018 настоящият е доста по-малко впечатляващ, пише meteobalkans.com.

По-скоро забележителни са високите нива на атмосферното налягане, които първоначалните очаквания бяха да достигне до почти рекордни 1042-43 hpa, типични континентални стойности и изразено влияние на Източноевропейската низина.

Преминалият много дълбок атлантически циклон, който всъщност доведе до образуването на антициклоналното чудовище, което от 20 февруари насам от Южноскандинавско-Източноевропейски се превърна в Централноевропейски.

В западната и централна част антициклонът завлича топло от все по-загряващите се тропици, затова и на север от нас, в Стокхолм вчера минималната е била около 5 градуса, а във Видин почти ги стигна до -15.

Същевременно при източника на ледените дни по нашите земи – Карско море, е разположен преминалият атлантически циклон, който продължава да демонстрира мощ и осигурява доставки на студ през Урал на югоизток, към Балканите.
По-скоро изтласква студ от Източноевропейската равнина, която в края на зимата, разполага с предостатъчно, към Централното Средиземноморие.

Малък Сечко 2019 с мразовита кулминация

Сибирецът установи доминация над страната и температурите във височина достигнаха до -16 градуса, но в приземните слоеве, поради предшестващите топли дни, а и вече късната зима и дългия ден, не бяха достигнати много дълбоки минуси.

Единствено Видинската низина се прояви като мразовит лидер и почти ги достигна -15 градуса тази сутрин, макар и най-дебела ледената пелена без над Средната и Източната Дунавска равнина.

През Златишко-Тетевенския Балкан солидна порция от Сибиреца с температура до -13 -14 градуса успя да достигне и Пловдивско-Пазарджишкото поле, което намери отражение и в най-ниските за тази зима минимуми от -9, почти -10 градуса.

На север от Балкана, освен Видинската низина, с друцифрен минимум призори бе Кнежа, която си е традиционен мразовит първенец през зимата, но се представи сравнително слабо. Подножието на Врачанския Балкан също се записа с -10, който изненадващо бе отчетен малко след изгрев.

Доста студ със сравнително малко сняг

Изглежда през Искърското дефиле се е прехвърлил студ от Софийското поле към подножието на Врачанския Балкан. Столицата също записа минимум от -11 градуса малко след изгрев.

Лудогорието и Добруджа са сравнително слаби при вече отминаващата обстановка и сняг не успя да натрупа при тях, макар Котленската планина се прояви като снежен шампион с 23 см снежна покривка. Пловдивското поле се представи сравнително слабо откъм сняг. Вчера сутринта бяха измерени едва 2 см, който бързо се стопи.

В последното долинно разширение на Чая, макар и разликата с Пловдив да е малка като височина – от 160 до 230 метра за Асеновград, успя да натрупа около 5-7 см, които задържа и до днес. Макар и снегът да бе малко успя да скове солидно.

Старопланинският първенец при североизточен вятър и пренос на Сибирски студ играе ролята на прихващащ и затова днес записа един от най-дълбоките минимуми за зима 2018/19 от -22 градуса, докато на покрива на Балканите остана едва идея по-топло -18.
Връх Ботев прихващаше основният студ, а Мусала и Черни връх се задоволяваха само с остатъците от него, които съвсем не бяха малко, поне във височина.

Все пак разгарът на зимата от Йордановден до Трифон Зарезан вече е отдавна зад гърба ни.
Близостта на антициклона възпрепятства и значителното повишаване на атмосферното налягане попречи на образуването на класически снежен средиземноморец, който да натрупа по 30-40 см снежна покривка по равнините.

Студът от североизток навлезе по диагонал и удари Южна Италия и Сицилия, където се образува Йонийски снежен средиземноморец, и успя да заснежи Сиракуза и Южните Апенини.

Кратко затопляне от североизток днес и нова студена вълна във вторник

Настаняващият се по нашите земи Сибирец няма да се даде така лесно, но все пак в следващите часове ще започне леко повишение на температурите във височина, но ще е съвсем слабо и днес до обяд страната ще е под пълна континентална доминация.

Леден похлупак ще покрива страната с около -10 -13 във височина. В следобедните часове на последния понеделник на февруари от североизток студът ще започне да изтънява. И след полунощ във вторник температурите, поне отгоре в среднопланинския пояс, на 1500 метра, ще доближат и дори леко ще надвишат точката на замръзване.

Мимолетното затопляне ще е едва няколко часа преди от североизток да започне ново завръщане на студа.

Последният понеделник на Малък Сечко се очертава да е предимно слънчев, за Южна България се очертава да е предимно облачно в ранния следобед, но с шанс слънцето да огрее.

С изтъняване на студа във височина трябва да омекне, в Пловдивското поле трябва поне до 4-5 градуса да ги докара, доста по-ниски от обичайните около 9-10 градуса за късен февруари. Софийското само може да прескочи за кратко нулата.

В нощта срещу понеделник трябва да се очакват мразовити изненади, тъй като снощи Сибирецът тепърва се установяваше по нашите земи, а тази нощ и вятър няма да има, но пък небето да е изцяло звездно, че да изстине максимално.

Все пак около 3/4 от страната е със снежна покривка, макар и тънка, все пак подпомага изстиването, разбира се, не може да се очаква да е нещо впечатляващо като изстиване. Но североизтокът има какво още да покаже като мразовит потенциал.

Студът изтънява, максимални над 10 градуса

Късен Малък Сечко не е като при Големия Брат и леко да стопли във височина с помощта на слънцето, което няма да грее постоянно, от север на юг ще се редуват облачни системи, вдига с лекота максималните на двуцифрени стойности.

Сутринта се очертава да е предимно слънчево, с облаци само над Дунавската равнина и крайдунавските низини. Следобед от север ще започне заоблачаване, което ще обхване цялата страна следобед и преди залез, но вечерта ще започне отново разкъсване и намаление на облачността от север.
В разгара на зимата при такова анемично затопляне – около 0 +1 градус във височина, веднага щяха да станат инверсии и мъгли и Пловдивското поле само щеше да сънува 12 градуса максимум.

По-студено и с възможни снеговалежи в сряда

Още във вторник следобед и привечер доставките на студ от североизток ще бъдат подновени, температурите ще паднат с около 3-4 градуса. Студът ще е много по-малко и Софийското поле всъщност в сряда ще е по-топло, отколкото във вторник, със сравнително приличен максимум от около 7-8 градуса.
Възможни са снеговалежи над Лудогорието и над Добруджанското плато в малките часове на предпоследния ден на Малък Сечко, както и над Тракия е възможно да има някакви опити да повали отново сняг.

Изпращаме Малък Сечко със студено утро, приятно топъл следобед

Преди да остане завинаги в историята Малък Сечко 2019 се очертава да ни усмихне.
В четвъртък утрото ще е класически студено като за последния на зима 2018/19 над цялата страна трябва да е под нулата, с крехък -1 -2, а следобед трябва да се стопли до 10-12 градуса, в Пловдивското поле трябва да удържи на едноцифрена стойност.
Сутринта е възможно заоблачаване над Видинската низина, в Лудогорието и Добруджа и северозападно от Софийското поле.

Баба Марта започва със слънце и максимуми над 15 градуса

През 2019 г. Баба Марта се очертава да започне като коренна противоположност на миналогодишната си версия. Мартеници ще връзваме на приятно вече пролетно слънце и температури аналог на тези от миналия уикенд и началото на отминаващата седмица.
Но леко ще се разфучи – от запад-северозапад ще духа от умерен до силен вятър, та макар и слънце да грее и максимални и минимални да са високи, сякаш няма да е много приятно навън.

За следващия уикенд Баба Марта се очертава леко да се намръщи. В първия ден на календарната пролет страната ще се озове в далечната периферия на добре изразен атлантически циклон, който ще пусне студен фронт към Централното Средиземноморие.

На втори ще се образува циклон, като Южна България ще се озове в неговата северна периферия. Възможно е да превали дъжд на югоизток, както и слабо над Средната Дунавска равнина. Но ще е сравнително топло, максималните се очертават около 15 градуса. През деня се очертава да духа до умерен запад-северозападен вятър, който до вечерта се очертава да отслабва.

Топло с облаци за 3-ти март

За Националния празник по-топло и с променлива облачност, която се увеличава до значителна над Централна България, но засега няма изгледи за валежи.

Температурите може би ще са малко по-ниски от тези на 2-ри март, на кратко за празника Баба Марта нещо ще се мръщи, но няма да прекалява и ще е по-скоро благосклонна – с максимуми над 10 градуса и минимуми около нормалните за ранен март +1 +2 градуса.
За почивния 4-ти март се очертава кристално ясно небе, слънце цял ден и малко по-високи максимални, около 13-14 градуса, което са леко над нормата за ранен март.

До Международния ден на жената се очертава да е почти без валежи едва в неговото навечерие атмосферата може да се стабилизира. Все пак март е втория най-валежен месец след май, така че ще е необичайно, ако не минат поне 3-4 циклона, преди да завърши.

Тези сценарии са по-скоро хипотетични, няма да е изненадващо, ако се появи циклон за този период, каквито бяха първоначалните сценарии, за 2-ри март има такъв, но минава доста южно и валежите ще са символични.