Заради Брекзит: 31 декември 2020 г. ще е превратен за българите, живеещи на Острова! 

Краят на 2020 година ще бъде най-ранният последен срок, в който българите във Великобритания трябва да кандидатстват за статут на уседналост, за да запазят всички използвани права в страната. Това съобщи Васил Асенов, ръководител на Службата по социални и трудови въпроси в българското посолство в Лондон, цитиран от Дарик.

Той посочи датата 31 декември 2020 година като краен срок, в случай на Брекзит без сделка, а ако има такава, срокът ще се удължи с 6 месеца.

Процедурата по издаване на статут за уседналост вече е отворена за хората с биометричен паспорт, а гражданите с лична карта или обикновен паспорт могат да кандидатстват след края на март, като изпратят оригиналния документ по пощата до британското министерство на вътрешните работи. От началото на тази седмица българската служба провежда информационни дни по въпросите на Брекзит за българите в Бристол, Челтнъм и Кардиф.

Българите, които живеят във Великобритания поне от пет години, трябва да кандидатстват за статут на уседналост, а останалите – за временен статут на уседналост.

„Процедурата е електронна за хората с биометричен паспорт, като чипът му се сканира през мобилно приложение на британското вътрешно министерство или както на място го наричат – Хоум офис. Останалите трябва да изпратят по пощата лична карта или обикновен паспорт, а срокът за издаване на статут е 14 дни“, обясни Васил Асенов.

Ето и какви други документи са нужни:

„Хората, които работят във Великобритания, ще могат да си въведат при процедурата на кандидатстване техния национален осигурителен номер и чрез него ще може автоматично да се направи справка в системите на данъчната и митническата служба на Нейно Величество, както и в департамента по труда и пенсиите. Другите хора, които не работят, ще имат възможност да предоставят документи, с които да доказват своето пребиваване в страната. Това са, например, договори за наем, годишно счетоводно приключване, данъчни фактури, студентите и учениците ще имат възможност да предоставят бележки от учебните заведения, където учат. Ще има възможност да се удостоверя престоя и с банкови извлечения от банките, стига да има транзакции на територията на Великобритания“, посочи Асенов.

Процедурата по кандидатстване е безплатна, а издаденият статут няма срок, стига придобилите го да не отсъстват от страната за повече от 5 години. Ако човек не се сдобие с такъв статут до крайния срок – краят на 2020-та или средата на 2021-ва година, той ще загуби правата си да работи легално, да наема жилище, да ходи на лекар или да си открие банкова сметка във Великобритания.

Вече има българи, които са с издаден статут, като по думите на Васил Асенов са получили потвърждение в рамките на 24 часа.