Тайната, която Карл Лагефелд пазеше дълги години като зеницата на окото си

На 19 февруари светът загуби именитият немски дизайнер и творчески директор на Chanel Карл Лагерфелд. Когато 85-годишният моден ас не излезе на подиума по време на последните две ревюта, почитателите му започнаха да се притесняват, а официалните представители на Chanel съобщиха, че моделиерът просто е изморен. 

Малко след кончината на Лагерфелд, в публично обръщение към обществеността, от известната модна къща не посочиха причината за смъртта му, но побързаха да обявят кой ще заеме неговото място – дясната ръка на Лагерфелд Вирджиния Виар.

Първите тревожни вести за здравословното състояние на световноизвестния дизайнер се появиха още през октомври миналата година.

На ревюто на Chanel SS’19 той излезе на сцената леко закръглен (нещо странно на фона на информациите за строгата му диета), а вместо любимите си слънчеви очила, на лицето си носеше обикновени.

„Той не говореше за болестта си, но смело се бореше с нея. Карл се гордееше много с физическата си форма и здравословния си начин на живот, затова и ракът на панкреаса беше истински шок за него“, споделят хора от близкото му обкръжение.

Лагерфелд наистина беше привърженик на здравословния начин на живот. Той не пиеше, не пушеше и не употребяваше наркотици. Друг запознат източник казва, че през последните няколко седмици здравословното му състояние се е влошило рязко: „Не се появи на ревютата, на които трябваше да присъства. Беше хоспитализиран в понеделник, а във вторник почина“.

Дизайнерът бе известен с острите си изказвания, които предизвикваха не просто вълна от критики, а истинска буря от негативизъм.

Но има нещо, за което той предпочиташе да мълчи през цялото време. Личният му живот бе добре скрит от хорските очи до момента, в който самият той не пожела да сподели със света най-съкровените си тайни.

Единствената и голяма любов на дизайнера се казва Жак де Башер. Той умира преди много години и въпреки че връзката им продължава цели 12 години, отношенията им са чисто платонични.

Жак е истински красавец, интелектуалец, поет и художник. С чара си е омайвал както мъжете, така и жените. За лудите му и развратни партита е говорел цял Париж. „Аз бях скромен, но това, което правеше Жак, неговите любовни приключения определено ме забавляваха“, спомня си Карл в едно от интервютата си.

Казват, че противоположностите се привличат. Така става и при Карл и Жак. Първият никога не е обичал шумните купони, където всички се напиват до безпаметност и се дрогират, докато за втория това е смисъла на живота. Говори се, че Жак често е зарязвал любимия си и му изневерявал с всички на партито.

„Разбира се, че знаех, че ми изневерява. Но се стараех да забелязвам в него само положителните му страни“, признава Лагерфелд в свое интервю от 2017 г.

Именно тази любов става причина за войната между известния германец и френския моден дизайнер Ив Сен Лоран. Карл сам запознава Лоран и Жак, без да подозира как ще завършат нещата. Говори се, че отношенията помежду им били много по-горещи. В тях е имало всичко: и пиянски купони, и наркотици, и разврат.

Веднъж Жак де Башер се изпуска, че Карл не е в състояние да изпитва никакви чувства и единствените неща, които обича истински, са кока-колата и шоколадовата торта. Времето обаче показа, че дълбоко е бъркал.

През 1987 година лекарите установяват, че Башер е болен от СПИН, който го убива бавно и мъчително в продължение на две години. Когато истината за състоянието му лъсва на бял свят, Ив Сен Лоран бързо забравя за палавия си любовник, а Лагерфелд остава до него.

Той не спира с опитите си да му помогне. Намира му подходящо лечение и остава плътно до леглото му. Губейки единствената си любов, Лагерфелд се зарича, че ще й бъде верен цял живот. И удържа обещанието си.

„Моята любов е в гроба, това е свършило. Вече съм на възраст, на която да обсъждам личния си живот е просто неприлично“, казва известният дизайнер в отговор на въпрос кого е обичал.

Тези дни стана ясно, че Лагерфед няма да бъде изпратен с пищна траурна церемония. Желанието на дизайнера е да бъде кремиран, а праха му да бъде смесена с този на майка му и частичка от останките на единствената му любов Жак де Башер.

Тази история показва много непозната страна на скандалния моделиер и за пореден път доказва, че за истинските и искрени чувства няма никакви прегради.