Зам.-главният прокурор Гешев с извънредни данни за далаверите за милиони с инвалидни пенсии!

Зам.-главният прокурор Иван Гешев даде брифинг, свързан с престъпленията с инвалидни пенсии, пише агенция Блиц.

„С министъра на вътрешните работи и главния прокурор анализирахме случаите. Факт е, че в Силистра процентът на лица, ползващи инвалидни пенсии е най-висок в страната. Явно има системен проблем. Това, което ще направим съвместно с колегите от МВР е да не спираме  работим по досъдебните производства както и с оперативни способи.

Надявам се скоро време да получите добри новини и да се вземат мерки поне от наказателно-правен аспект за решаване на този проблем. В Силистренско има 3 образувани досъдебни производства, но има много други случаи, по които се работи на ниво МВР.

Към момента няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица, посочи Гешев.

Главният  секретар на МВР Ивайло Иванов увери, че е създадена добра организация за работа и престои да се извърши огромен обем от процесуално следствени действия. Работи се и превантивно, добави той.

Виж новините от деня

„Надявам се скоро да има развитие по няколко от случаите. Работим с МВР и скоро ще се случат много неща, ако всичко е нормално. За никого не е тайна, че проблем в цялата страна по тази линия. Ние не можем да решим този проблем цялостно. Това е проблем, който трябва да бъде решен от държавата с лицето на законодателната изпълнителната власт. Анализът и координирането на работата ни се налага поради факта, че в Силистра процентът на лицата, ползващи т.нар. инвалидни пенсии е най-висок – 28,61%,, в пъти по-висок от средния в страната“, отбеляза зам.-главният прокурор.