Шеф Виктор Ангелов: Всичко е крах! 

Шеф Виктор Ангелов лесно може да впечатли с кулинарен майсторлък, но мнозина се впечатляват най-вече от характера, който стои зад него. Както и от личната философия, с която кулинарният гуру върви напред в живота си вече толкова години. Откакто е водещ на световноизвестното риалити състезание за професионални готвачи Hell’s Kitchen, чийто нов сезон у нас стартира днес (26 февруари) от 21:00 ч. в ефира на Нова тв, той е абсолютен любимец на родните зрители. Дали славата го е променила и на какво държи най-много не само в кухнята, но и извън нея, разбираме лично от Виктор Ангелов в откровен разговор.

– Как овладявате емоциите, ако приемем, че готвенето е страст, а страстта силно чувство, което понякога възпламенява големи пожари?

– Никога не съм се опитвал да овладея чувствата си. По-скоро се стремя да „овладея” рецептата, за да я представя по най-добрия начин. Добри продукти + добра рецепта = съвършено изпълнение.

– Прави впечатление, че винаги сте много взискателен в кухнята, а навярно и извън нея. Все пак – къде е тънката граница в умението хем да я има дисциплината, хем да се запази и усещането за приятелска среда?

– Гаранцията за добър живот във всички аспекти е и изискването – когато човек изисква от гаджето си, от политиците си, от детето си, от подчинените си, от себе си… тогава нещата се случват добре. Спрем ли да го правим – всичко е крах.

Виж още: Горещи разкрития за извънредната ситуация в „Hell`s Kitchen“, която прати трима в болница! (СНИМКИ) 

– Кога правите компромиси не само в професионален план?

– Правя компромиси с хора, които са неопитни, но не и с тези, които имат претенции. Правя компромиси, докато се обучават, влязат ли гости в ресторанта компромиси няма.

– Когато сте в домашна обстановка също ли повишавате така тон, ако нещо не се получава в кухнята?

– Не.

– Какви участници ви се иска да видите в този сезон?

– Динамични, отборни играчи, хора с умения, с визия и с чувство за хумор.

– Кое е най-странното желание, което сте чували от клиент в дългогодишната си практика?

– Да напълня вана със загрято на 40 градуса прясно мляко, да го овкуся с мед и да вдигна 10 сантиметрова пяна… и съм го правил.

– Съпругата ви Наталия също готви прекрасно, но в какво ви превъзхожда в кулинарен аспект?

– Превъзхожда ме със спокойствието, което има, докато приготвя дадена храна.

– Защо сте чакал голямата си любов цели 20 години?

– Защото е стойностна и надявам се вечна.

– Имате ли още несбъднати, големи мечти?

– В личен план съм постигнал това, което съм мечтал – дори и повече. В професионален план – винаги съм имал амбицията да се справям с предизвикателствата по най-добрия начин. Резултати са следствие на характера ми, на късмет, на стечение на обстоятелства. Мечтите ми са свързани с това да се запази световния мир.

– Звучите досущ като някоя „Мис”, която традиционно говори за световен мир, след като е получила признание…

– Осъзнавам, но мога да го обясня. Като бях малък всяка вечер преди да заспим, баба ми отправяше молитва да са й здрави децата и да има мир на земята. Аз знам, че да се чувстват добре хората трябва да има преди всичко мир, след това здраве и накрая всичко останало…

– Накрая – ако трябва да представите самия себе си чрез ястие, какво би било то?

– Това е въпрос на настроение. Обичам да готвя фини ястия, но обичам и филия с лютеница и сирене – зависи от компанията, от сезона и най-вече настроението ми. Не мисля, че трябва да се олицетворявам само с едно ястие.