Явор Колев обясни схемата на грандиозната измама за 100 милиона евро, извършена от бандата на Вълка от София 

Международна банда за киберпрестъпления, спечелила 100 милиона евро, бе разбита при съвместна акция на австрийските, българските и чешките разследващи. Бандата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути, както и бинарни опции. При тях има два варианта – например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си. Жертвите на групата винаги губели. Това обясни в ефира на БТВ началникът отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

За лидер на групата е задържан израелецът Гал Барак. Той е бил арестуван в София и чака екстрадиция.

„Тази търговия до крайни клиенти беше забранена от ЕС заради много измами. Подобна група, извършваща такива измами беше разбита и у нас в края на октомври. В България има достатъчно хора, които владеят езици и участват в кол центрове, които имат за цел поддръжка на определени услуги“, разкри той

„Това бе съвместна операция между австрийските, германските и българските служби. Става въпрос за 100 милиона евро. Първата операция си е била изцяло на българските служби. Претърсени бяха над 40 адреса, два кол центъра на територията на София. Тези схеми са много популярни в целия свят. Това накара Европейският орган за контрол на хазарта да забрани залагането на бинарни опции. Едно кибер престъпление се извършва на териториите на много държави и благодарение на сътрудничеството между службите на различни държави разкриват подобни престъпления“, каза Колев.

Той предупреди още, че нарастват и т.нар. нежни измами. И даде пример с българка, дала 70 000 лева на мним генерал от чужбина.