След Галена НАП запечата „Планета пайнер” в Бургас, съдът я отвори за Деси Слава тая вечер

От 1 януари имаме  500 проверки и  50 запечатани обекта, не е натиск спрямо дискотеката, реагират от  „Фискален контрол”

Спор между бургаски търговец и НАП в съда ще бъде отнесен и към Инспектората на приходната агенция, тъй като потърпевшият смята, че има тенденциозност в действията на проверяващите.

Флагман разполага с преписка, по която съдия Галина Радикова от Административния съд е отменила разпореждане на НАП за допускане на предварително изпълнение на заповед за затварянето на дискотека „Планета пайнер” , поради започнало дело за нарушаване на данъчните закони.

Така, ако многобройните клиенти на нощното заведение, собственост на „Джулианс Клуб”ЕООД с управител Александър Йосифов,  са притеснени, че то ще остане затворено за предстоящото гостуване тая вечер на фолк дивата Деси Слава, нека са спокойни и да се стягат за купона. Забраната за работа на дискотеката е съборена от съда навреме – още снощи.  Лепенките на данъчните от вторник вече ги няма.

Ето какво се е случило на разсъмване в нощта на 22 срещу 23 февруари, когато в „Планета пайнер” е гостувала Галена и било пълно с хора: Около  4 часа седем от клиентите се качват при охраната и казват, че се налага да се яви управителят, защото трябва да му се предявят констатации по извършена през цялото време на купона – от 23,44 часа до този момент, данъчна проверка. Тя е установила, че при една от поръчките не е издаден фискален бон – достатъчно основание да се запечата заведението.


Така изглеждаше най-голямото нощно заведение от вторник до днес наобед

Ответникът по делото депозира следните доказателства в своя полза: Твърди, че при пристигането им седмината мними клиенти, които са екип по фискален контрол от отдел „Оперативни дейности” в НАП-Бургас , заплащат 105 лв. вход – по 15 лв. на човек, за което им се издава редовен фискален бон. В заведението седмината консумирали следните напитки: една бутилка уиски „Бушмилс”, 2 малки водки „Руски стандарт”, 2 малки водки „Смирноф”, 8 броя безалкохолно, 4 броя минерална вода, 2 броя натурален сок, един редбул и една бира хайнекен, за които са заплатили 141,80 лв. срещу редовно издаден фискален бон с плащане в брой.

Направени са общо три контроли (поръчки) – по всичките заведението издавало касов бон. В четвъртата поръчка обаче, в 2,53 ч., един от проверяващите иска бутилка бира хайнекен и две минерални води, за които дава 10 лева, но не получава законовото заветно листче.

В последствие, пред съда,  се установява, че през касовия апарат е преминала такава сметка, но тя е за 8,80 лв. и не е укрита от държавата. Това твърди търговецът и е възмутен, че няма пропуски, че върху него вероятно се  действа под натиск на конкуренцията, за което имал и доказателства, получени по свои канали.

Действително „Планета пайнер” е с най-много клиентела в сравнение с другите два най-популярни нощни клуба, което е дразнещо за тях.

Запечатват заведението във вторник, 26 февруари,  за 15 дни. В предявените по делото същия ден книжа се казва, че се укрива и средномесечен оборот. По касов апарат, според изчисленията на НАП, приходът средноденонощно бил 1010 лв., което е твърде малко за подобно заведение в суперцентъра. Адвокатите на „Планета” обаче  изчислили на същата база данни, че приходът средно не е 1010, а е 2 556 лв. И това е  нормално, защото в работни дни извън петък, събота и коледните празници, дискотеката е полупразна.

Изпълнена е била и процедурата „Стоп каса”, което по думите на ръководството на заведението, показала, че няма и един лев разлика с издадените бонове – всичко е било маркирано. Шефовете смятат, че при подобно количество изпит алкохол, видимо от поръчките на седмината клиенти, било нечестно дейстията им да се приемат за адекватни, поради което са подготвили и жалба до Инспектората на НАП.

От Пресцентъра на НАП казаха, че няма да коментират решения и определения на съда, но са в правото си да добавят някои подробности от същата нощ. Когато екипът им влязъл малко преди полунощ, установили, че по касов апарат са продадени пропуски по 15 лева на около 30 човека, а вътре имало поне 20 пъти повече  хора, вече било почти запълнено в очакване на Галена. Питан е и клиент дали е получил касов бон срещу платените от него 15 лева – отговорът бил отрицателен. При една от покупките – на злополучната бира и двете минерални води, категорично е установено, че не е издаван касов бон. Това по данъчните закони води до мярката „Затваряне” до 1 месец. Съответно се налага и глоба и за всяко друго нарушение.

„Нека съдът реши кой е прав, мярката е неприятна, но е обжалваема. Аз само ще кажа на господата от „Планета пайнер”, че от 1 януари досега от „Фискален контрол” са извършили малко над 500 проверки на всякакви търговски обекти в региона. Установени са 150 нарушения и са запечатани до 28 февруари  50 обекта. Правете си извод дали има тенденциозност спрямо „Планета пайнер”, съобщи лично за Флагман  началникът на отдел „Оперативни дейности” в ТД на НАП-Бургас Даниел Вълканов, след като разбрал, че се подготвя публикация.

Той добави, че вече е видимо присъствието на униформени служители на НАП, към които всеки гражданин може да се обърне на място и да подаде сигнал за бързо реагиране. „Разпознаваеми са – на разположение са денонощно”, каза още Вълканов.