Двутонно „неоткриваемо“ същество изплува на плаж в Санта Барбара! Учените са в шок (СНИМКА)  

Изключително рядък вид риба, която живее само във водите на Южното полукълбо, изплува край бреговете на Санта Барбара, щата Калифорния. Това съобщава Би Би Си.


Появата на близо двуметровата океанска риба луна озадачи учените, които си зададоха въпроса как огромната риба се е оказала толкова далеч от естествената си среда?

Рибата е била открита от стажант в Калифорнийския университет на плажа в природния резерват „Коул ойл пойнт“. На учените са им трябвали няколко дни, за да могат правилно да идентифицират рибата, която е най-новият вид от най-голямата костна риба в света и беше открита едва през 2014 г. – първото подобно откритие, правено от над 130 години.


Мариане Ниегаард – морския биолог, който за пръв път открива и дава име на рибата, заяви, че „почти е паднала от стола си“, когато е видяла снимки на рибата луна, открита толкова далеч от естествената си среда.

Този вид риба луна е наричан „неоткриваем“ заради факта, че не е бил познат на човечеството до преди няколко години. Рибата е доста по-голяма и има по-ярка окраска от своите събратя, които тежат по около два тона.

Рибата луна предпочита по-топлите води около крайбрежието на Чили или Нова Зеландия. Близък до рибата луна вид пък беше забелязан на два пъти по западното крайбрежие на Шотландия през миналия септември.