Суперлукс срещу 400 лв. в Бургас

Най-много са обявите за квартири в идеалния център и близките до него комплекси „Възраждане“ и „Братя Миладинови“

В Бургас в сравнение със столицата и Варна, наемите са доста по-ниски. Срещу 400 лева може веднага да се наеме ново двустайно жилище със суперлуксозно обзавеждане, при това в идеалния център. За още 200 лева, се добавя и гледка към морето.

„Преди година цените бяха доста по-високи, но постепенно започнаха да падат. Около 15% поевтиняха наемите в края на миналото лято и от тогава нивата им се задържаха“, коментират брокери.

Според тях предлагането на квартири изпреварва в пъти търсенето. В момента в Бургас се оферират над 1500 жилища. Най-много са обявите за идеалния център и близките до него комплекси „Възраждане“ и „Братя Миладинови“. Много от апартаментите стоят празни с месеци, защото обявените наеми не отговарят възможностите хората, които са склонни да платят без да се замислят от 220 до 300 лв.

Срещу тази сума може да се наеме панелна гарсониера или стара тухла в широкия център, но с по-вехто обзавеждане. В по-отдалечените квартали спокойно се намират и боксониери срещу 200 лева. Маржът между малките апартаменти и тези с по 2 и 3 спални е не повече от 50-100 лева.

Голямо жилище от 100 квадрата с прилично обзавеждане в центъра се наема за 350 до 380 лв. Според брокери, през последните години в Бургас цените се определят не толкова от местоположението, а от състоянието и вида на сградата. В най-новите кооперации в кварталите, наемите са по-високи от тези в старите блокове в центъра, пише „Монитор“.

Основните клиенти на пазара са предимно студенти и млади семейства. Другата категория наематели са семейства от вътрешността на страната, търсещи препитание край морето.

Най-евтините оферти на пазара са за полусутерен или партер, пригоден за живеене. Такива помещения вървят по 150 лв. и се наемат светкавично.