Горещо проучване показа растящата разликата между ГЕРБ и БСП за евроизборите (ГРАФИКА) 

Политическото пространство е наситено със скандали, така че към момента по една или друга причина евроизборите стоят отдалечени за българските граждани. Има други събития, които привличат вниманието към момента, обясни Добромир Живков от Маркет ЛИНКС в ефира на bTV.

Според него голямото противопоставяне на политическата сцена между двете големи партии  ГЕРБ и БСП, води до мобилизация и при двете политически сили.

Снимка: btvnovinite.bg

По отношение на нагласите за евроизборите, данните от изследването на Маркет ЛИНКС показват, че и двете водещи партии ГЕРБ и БСП успяват по сходен начин да мобилизират своите избиратели, които заявяват, че ще гласуват, тоест и двете партии са в относително добра форма.

ДПС е друга от партиите, която със сигурност ще вкара евродепутат, добави Добромир Живков. „При Обединените патриоти предстои да се реши дали ще се явят отделно, така че тепърва предстои да изчислим следващия месец какви ще са нагласите и шансовете на партиите там поотделно“, каза Живков.

Данните са от съвместно национално-представително проучване, проведено сред 1018 лица над 18 г., в периода 15-25 февруари по метода на прякото-лично интервю.

Снимка: btvnovinite.bg

Може да се каже, че според последното изследване гражданите не са особено удовлетворени относно развитието на страната, добави Добромир Живков.

По отношение на доверието към институциите и на първо място ниското доверие към Народното събрание, Добромир Живков коментира, че това не е изненадващо, тъй като може да се каже, че парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция, в която се определят и взимат решения в законодателството и редица решени, свързани с управлението на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление виждаме, че НС се превръща просто в един инструмент на изпълнителната власт в голяма степен“, обясни той. Каквото се реши в изпълнителната власт и в коалицията, то това бива веднага ретранслирано от момента и това усещане за загуба на самостойност няма как да не повлияе върху нагласите и оценката за работата на парламента от страна на българите, добави Живков.

Той отбеляза още, че по отношение на доверието към правителството и нивото на доверие от 27 процента, може да се каже, че то възстановява малко позициите си от 22-23-те процента през ноември.

Според него спадът на доверие от началото на годината към президентската институция – от около 60 процента до към 51 процента, се дължат на няколко неща.

„На първо място това се дължи малко или много на това, че президентът започва да звучи по много подобен начин във всяко свое публично изявление, тоест аргументите, които той излага, започват да изчерпват силата си да въздействат, защото ние ги слушаме вече около година”, посочи социологът.

Добромир Живков уточни, че говоренето от президентската институция и налаганите вета на различни законопроекти продължават да работят и да поддържат високия рейтинг на президента, но все пак тези действия започват да изчерпват ресурса си да мобилизират и да въздействат.